Γυναικολογία: Δεύτερη σε συχνότητα καταγγελιών για ιατρικά λάθη!

2 Σεπτεμβρίου, 2020

Από τα στοιχεία που παρουσίασε η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία στο 9ο Παγκρήτιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας, προκύπτει ότι η Γυναικολογία είναι η ειδικότητα με τα περισσότερα ιατρικά λάθη στην Ελλάδα. Με τη Γενική Χειρουργική να βρίσκεται στην 1η θέση καταλαμβάνοντας το 20% της συχνότητας ιατρικών λαθών, η Μαιευτική – Γυναικολογία ακολουθεί με ποσοστό 15,4%. Ειδικότερα, τα στατιστικά δεδομένα αναφέρουν οι γυναικολόγοι είναι η δεύτερη ειδικότητα σε συχνότητα καταγγελιών, στη χώρα μας, από ασθενείς που υπέστησαν σοβαρές βλάβες στην υγεία τους και αποφάσισαν να κινηθούν νομικά. 

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιώς (1), η μέση αποζημίωση για ιατρικά λάθη που προέρχονται από την ειδικότητα της γυναικολογίας – μαιευτικής, στην Ελλάδα, φτάνει τις 623.000€!  Με αυτό τον τρόπο η ειδικότητα καθιερώθηκε ότι εκείνη με τις υψηλότερες αποζημιώσεις ιατρικού λάθους. Στο παρακάτω γράφημα, μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις ειδικότητες με τα υψηλότερα ποσά αποζημίωσης στη χώρα μας.
Μερικά από τα συχνότερα ιατρικά σφάλματα που καταγγέλλονται από τους ασθενείς είναι:

  • Θάνατος κατά τη διάρκεια του τοκετό
  • Καθυστέρηση του τοκετού, με αποτέλεσμα το θάνατο ή την αναπηρία του νεογέννητου
  • Αποτυχία διάγνωσης ανωμαλιών στην ανατομία ή τα χρωμοσώματα του εμβρύου κατά την προγεννητική περίοδο
  • Ελλιπής παρακολούθηση εγκυμοσύνης υψηλού κινδύνου
  • Άσκοπη υστερεκτομή
Γιατί να συνεργαστείτε με το Συνήγορο του Ασθενή

Η φιλοσοφία μας είναι η διεκδίκηση της ηθικής και οικονομικής δικαίωσης σας για κάθε σφάλμα που έχετε υποστεί.
Ο Συνήγορος του Ασθενή έχει υπερασπιστεί τη δικαίωση εκατοντάδων γυναικών και παιδιών που έχουν υποστεί βλάβη στην υγεία τους, εξαιτίας ενός ιατρικού σφάλματος, κατά τη διάρκεια του τοκετού. Αν και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, η έμπειρη ομάδα του Συνήγορου του Ασθενή, διαθέτει εξειδικευμένους συμβούλους, εμπειρογνώμονες και δικηγόρους, για το χειρισμό πολύπλοκων των υποθέσεων ιατρικών σφαλμάτων.  Αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση ασθενών που υπέστησαν βλάβη από κακή ιατρική πρακτική αμέλεια, στηρίζουμε τη δίκαιη προσπάθεια τους στη διεκδίκηση αποζημίωσης για το ιατρικό λάθος.
Όποια και αν είναι η περίπτωση ζημιάς που έχετε υποστεί εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο στην υγεία σας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ή ακόμη και το θάνατο, επικοινωνήστε σήμερα με το Συνήγορο του Ασθενή στο +30 211 012 1395 για να λάβετε μια επαγγελματική συμβουλή για την ιστορία σας, χωρίς καμία απολύτως δέσμευση.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Πηγές:

  1. (1) Πολλάλης Γ., Βοζίκης, Α. & Ρήγα, Μ. (2010). Ποιοτικά Χαρακτηριστικά των Ιατρικών Σφαλμάτων: Ερευνητικά ευρήματα από την Ελλάδα. Το Βήμα του Ασκληπιού. Διαθέσιμο: https://sta.bcla.gr/wp-content/uploads/2020/03/poiotika-xaraktiristika-1.pdf