Γυναίκα έχασε τη ζωή της μετά από μία απλή επέμβαση αφαίρεσης χολής

1 Ιουλίου, 2019

Η υπόθεση έληξε πριν χρόνια όταν το δικαστήριο επικύρωσε αποζημίωση ύψους 513.000 ευρώ για την οικογένεια της 30χρονης γυναίκας που οδηγήθηκε στο θάνατο μετά από μία εγχείρηση ρουτίνας.
Η άτυχη γυναίκα, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, υποβλήθηκε λόγω σφάλματος σε διπλή διάτρηση της αορτής, με αποτέλεσμα να υπάρξει ακατάσχετη αιμορραγία και να καταλήξει λίγες ώρες αργότερα από ανακοπή καρδιάς. Το ιατρικό αυτό λάθος της στέρησε τη ζωή.
Αν και το ιατρικό προσωπικό που κατηγορήθηκε για αμέλεια υποστήριξε σθεναρά στο δικαστήριο ότι επρόκειτο για επιπλοκή, η ιατροδικαστική έκθεση έκανε πολύ ευδιάκριτα τα αίτια θανάτου της ασθενούς.
Συγκεκριμένα στην αναφορά του ιατροδικαστή περιγράφεται πως: «ο θάνατος οφείλεται σε ανακοπή, η οποία δεν προκλήθηκε από παθολογικά αίτια […] αλλά σε διπλή τρώση της αορτής, που συνιστά ιατρογενή κάκωση και οφείλεται ειδικότερα σε λανθασμένο χειρισμό χειρουργικού εργαλείου».
Η αμέλεια των γιατρών στέρησε τη ζωή από την ασθενή και μία μητέρα από τα παιδιά της. Η αποζημίωση δεν μπορεί να καλύψει το κενό ενός ανθρώπου, αποτελεί όμως μία μορφή δικαίωσης για τους συγγενείς και φίλους που νιώθουν ό,τι με κάποιο τρόπο αποδίδεται δικαιοσύνη για το χαμό του οικείου τους. Οι ιθύνοντες θα πρέπει να αναλαμβάνουν τις συνέπειες των πράξεων τους και όλοι οι υπόλοιποι να παραδειγματίζονται από τα λάθη τους.
Η ανθρώπινη ζωή δεν είναι παιχνίδι. Ένα λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο. 
Πηγή: https://www.in.gr