Η δημόσια υγεία συνεχίζει τις καλοκαιρινές διακοπές

28 Αυγούστου, 2019

Οι ελλείψεις των δημόσιων νοσοκομείων σε προσωπικό και εξοπλισμό συνεχίζονται παρόλο που έχουν γνωστοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας εδώ και 2 μήνες.
Ωστόσο, η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί αλλά έχει χειροτερεύσει με αποτέλεσμα τα προβλήματα τόσο των γιατρών όσο και των πολιτών να μεγαλώνουν. Ήδη η ΠΟΕΔΗΝ έχει προχωρήσει σε ένα μεγάλο αριθμό καταγγελιών για τις βασικές ελλείψεις που υπάρχουν σε νοσοκομεία της χώρας. 
Συγκεκριμένα οι καταγγελίες αφορούν τα παρακάτω νοσοκομεία:
Το νοσοκομείο Καρπενησίου δεν έχει ζεστό νερό λόγω έλλειψης χρημάτων, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να κάνουν μπάνιο με κρύο νερό. Τα κονδύλια του νοσοκομείου μειώθηκαν κατά 25% μέσα σε ένα χρόνο. 
Το νοσοκομείο Βέροιας δεν έχει τραυματιοφορείς με αποτέλεσμα να καθυστερεί η μεταφορά των ασθενών στο νοσοκομείο και να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους.
Τα νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας έχουν έλλειψη παθολόγων γιατρών. Ιδιαίτερα το νοσοκομείο Πύργου έχει και έλλειψη κλινών, όπου για να καλυφθούν οι ανάγκες προστέθηκαν επιπλέον κλίνες σε θαλάμους με πληρότητα. 
Στο νοσοκομείο Ρόδου, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, το προσωπικό αναγκάζεται να εργάζεται σε εξουθενωτικες συνθήκες και πολύωρες υπερωρίες. Επιπλέον, λόγω της έλλειψης προσωπικού, εξοπλισμού και υλικών, υπάρχουν μόνο 1 ή 2 νοσηλευτές ανά βάρδια που καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες όλων των ασθενών.
Στο νοσοκομείο Άρτας έχουν σημειωθεί μέσα στο καλοκαίρι αρκετά περιστατικά βίας, καθώς δεν υπάρχει κάποιος φύλακας λόγω έλλειψης κονδυλίων.
Επιπλέον, στο νοσοκομείο της Σαντορίνης υπάρχει μόνο ένας αναισθησιολόγος εδώ και 10 μήνες, ο οποίος εργάζεται νυχθημερόν για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών.
Η κατάσταση είναι τραγική και στο νοσοκομείο Πρέβεζας, το οποίο λειτουργεί μόνο πρωινές ώρες λόγω της έλλειψης γιατρών και παρόλο που το πρόβλημα υπάρχει σχεδόν ένα χρόνο, ακόμα δεν έχει ληφθεί κάποιο μέτρο για την στελέχωση του.
Το νοσοκομείο Κέρκυρας υποφέρει επίσης από μειωμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και από φύλακες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά περιστατικά βίας. Συγκεκριμένα, ένας συνοδός ασθενή επιτέθηκε σε νοσηλευτή και κατέστρεψε μηχανήματα υψηλού κόστους.
Το νοσοκομείο Βέροιας λειτουργεί χωρίς αναισθησιολόγο, καθώς από τους 3 ειδικούς που είχε, οι δύο αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ενώ ο τρίτος βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια λόγω υπερκόπωσης.
Τέλος, το νοσοκομείο Σερρών έχει σοβαρή υποστελέχωση σε όλες τις ειδικότητες γιατρών, το οποίο καλείται να ανταπεξέλθει στις ανάγκες περίπου 200.000 κατοίκων.
Οι συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία θέτουν σε κίνδυνο τόσο τους γιατρούς όσο και τους ασθενείς! Οι αρμόδιοι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην πρόσληψη ιατρικού προσωπικού και στην διευκόλυνση των γιατρών για να ασκήσουν το λειτούργημα τους.
 
Πηγή: http://newpost.gr