Η αναμονή… σκοτώνει!

Η αναμονή… σκοτώνει!

6 Φεβρουαρίου, 2019

Πάνω από 18 νεκροί από τη γρίπη λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού
Τον τελευταίο καιρό η γρίπη που έχει χτυπήσει τη χώρα μας μετράει πολλά θύματα. Η λίστα «θανάτου» έχει συγκεντρώσει ήδη 18 άτομα και αναμένεται να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Ο Ιατρικός Σύλλογος κατηγορεί την κυβέρνηση για εγκληματική αμέλεια και την απώλεια ανθρώπινων ζωών εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία.
Μεγάλη λίστα αναμονής για ΜΕΘ, έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και ελάχιστες κλίνες είναι μόνο κάποια από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ασθενείς και γιατροί στα νοσοκομεία της Ελλάδας. Όπως αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος, έχει ήδη ανακοινώσει στο Υπουργείο Υγείας την έκτακτη ανάγκη για στελέχωση υπό το φόβο έξαρσης της γρίπης.
Κατά μέσο όρο η λίστα αναμονής για ΜΕΘ ξεπερνά τους 60 ασθενείς ενώ από αυτούς μόνο οι 5 θα καταφέρουν τελικά να βρουν κλίνη!
Οι γιατροί αποδίδουν την ευθύνη για το θάνατο ασθενών στην κυβέρνηση, καθώς ακόμα δεν έχει μεριμνήσει για την λειτουργία 150 κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ και έχουν ήδη στείλει σχετική αναφορά στον Άρειο Πάγο.
Δυστυχώς, για άλλη μια χρονιά το σύστημα υγείας στη χώρα μας είναι ελλιπές και απροετοίμαστο για έκτακτα περιστατικά όπως η επιδημία της γρίπης. Και όλα αυτά τη στιγμή που το φορτίο που δέχονται τα δημόσια νοσοκομεία είναι πολύ μεγάλο. Χιλιάδες είναι τα περιστατικά που όχι απλώς δεν εξυπηρετούνται επαρκώς, αλλά πολύ περισσότερο μπορεί να μην εξυπηρετούνται και καθόλου.
Οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν οφείλουν να είναι άμεσες και δραστικές. Τόσο για τη διασφάλιση των ίδιων των γιατρών και νοσηλευτών, όσο και για την υπεράσπιση της υγείας του κοινωνικού συνόλου.