Ιατρικά Λάθη: Τρίτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ! Πίεση για πιο αυστηρούς νόμους!

11 Ιουλίου, 2018

Ιατρικά Λάθη: Τρίτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ! Πίεση για πιο αυστηρούς νόμους!

Σύμφωνα με μεγάλο αριθμό ερευνών δείχνουν ότι περίπου 440.000 πολίτες των ΗΠΑ πεθαίνουν λόγω ιατρικού λάθους κάθε χρόνο! Ένας τρομακτικός αριθμός ο οποίος ωθεί τους πολίτες να πιέσουν την κυβέρνηση για θέσπιση πιο αυστηρών νόμων που θα προστατεύουν τους ασθενείς.
Τα ιατρικά λάθη είναι 3η αιτία θανάτου στις ΗΠΑ μετά τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο! Ρεπορτάζ που έκανε το CNBC.com για το θέμα έδειξε συγκλονιστικά περιστατικά ιατρικών λαθών που συνέβησαν στη χώρα! Χαρακτηριστικό το παράδειγμα ενός μικρού κοριτσιού μόλις 2 ετών, το οποίο διαγνώστηκε με ένα πολύ μεγάλο όγκο στην κοιλιακή χώρα και υποβλήθηκε σε σειρά χειρουργικών επεμβάσεων και συνεδριών χημειοθεραπείας ώσπου οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι ο καρκίνος υποχώρησε. Παρ’ όλο που είχε υποχωρήσει όμως, οι γιατροί επέμεναν να γίνουν και οι τελευταίες χημειοθεραπείες. Στην τελευταία συνεδρία, η τεχνικός χορήγησε τον ορό, στον οποίο έβαλε 20πλάσια δόση της συνιστώμενης δόσης χλωριούχου νατρίου. Η κακή στιγμή δεν άργησε να έρθει και μέσα σε λίγες ώρες η Έμιλι ήταν σε μηχανική υποστήριξη, κηρύχθηκε κλινικά νεκρή και ύστερα από 3 μέρες πέθανε!
O Δρ. Martin Makary, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Johns Hopkins και υπεύθυνος για την ειδική έρευνα για τα ιατρικά σφάλματα. ορίζει τον θάνατο εκ ιατρικής αμελείας ως «εκείνον που προκαλείται  από ελλιπώς εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό, από λάθος κρίσης ή φροντίδας, και από ελάττωμα του συστήματος ή δυσμενή εξέλιξη που μπορούσε να αποφευχθεί». Πρόσθεσε επίσης και την κατάρρευση του συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών, μπέρδεμα με τις δόσεις ή τα είδη των φαρμάκων που χορηγούνται στους ασθενείς καθώς και χειρουργικές επιπλοκές που περνούν απαρατήρητες.
Ο καθηγητής όμως περισσότερο από κάθε άλλον ρίχνει τις ευθύνες στο σύστημα παρά στο ιατρικό προσωπικό και σε μεμονωμένα πρόσωπα. Πλέον έχουν γίνει κάποιες ενέργειες για την αντιμετώπιση τέτοιων λαθών αλλά υπάρχει μέλλον ακόμα! Στα περισσότερα ιατρεία πλέον κρατούνται ηλεκτρονικά αρχεία με συνομιλίες μεταξύ ιατρών, νοσηλευτών και νοσοκόμων με τους ασθενείς, ούτως ώστε να υπάρχει απόλυτη διαύγεια και να αποφευχθούν τυχόν λάθη.
Στην Ελλάδα όμως η κατάσταση δεν είναι καλύτερη από ότι τις ΗΠΑ! Τα ιατρικά λάθη στη χώρα μας αγγίζουν τα 6.000 ετησίως, χωρίς φυσικά όλα να φτάνουν στη δικαιοσύνη!
Ή εσείς ή ο διπλανός σας μπορεί να έχετε πέσει θύμα ιατρικού λάθους! Μην κρατάτε το στόμα σας κλειστό, οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν! Μιλήστε στο Συνήγορο του Ασθενή και δικαιωθείτε!

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]