Ιατρικά λάθη που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Ιατρικά λάθη που συγκλόνισαν την Ελλάδα

23 Ιανουαρίου, 2023

Απίστευτο και όμως αληθινό. Η Ελλάδα έχει τις δικές της ιστορίες, που έχουν κατάφεραν να συγκλονίσουν κοινό και ασθενείς.

Μια από τις καθημερινές εφημερίδες, μας θύμισαν τα παρακάτω:

 

1 Εγχείρηση αφαίρεσης πολύποδα αντιμετωπίστηκε από πεπειραμένους ιατρούς νοσοκομείου στην Κεντρική Ελλάδα ως υπόθεση ρουτίνας. Από παρατεταμένη υποξαιμία του εγκεφάλου, όμως, και την αδράνεια των ιατρών, η ασθενής έπεσε σε κώμα μένοντας «φυτό».
Αποζημίωση 500.000€.

 

2 Ασθενής στη Β. Ελλάδα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση ογκιδίου στο επινεφρίδιο, αλλά λόγω ισχυρών πόνων αναγκάστηκε να κάνει νέα επέμβαση μετά από λίγο καιρό και σε άλλο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι στην πρώτη επέμβαση δεν αφαιρέθηκε το ογκίδιο, αλλά ένα υγιές τμήμα του δεξιού επινεφριδίου.
Η αποζημίωση ξεπέρασε 100.000€

 

3 Από ιατρικό σφάλμα στη διάρκεια επέμβασης σε θυρεοειδή τραυματίστηκαν οι φωνητικές χορδές της ασθενούς και παρέλυσαν. Αντιμετώπισε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, η φωνή της έγινε πολύ τραχιά και μπάσα και τελικά έπεσε σε αφωνία.
Αποζημίωση 100.000€.

 

4 Κατά τη διάρκεια αποστείρωσης και απονεύρωσης δοντιού, ο οδοντίατρος χρησιμοποίησε λάθος βελόνα και το καυστικό υγρό έπηξε και με την πίεση πετάχτηκε στο μάτι της ασθενούς προκαλώντας της έγκαυμα και αναπηρία.
Αποζημίωση 30.000€ συν νόμιμους τόκους.

 

5 Σε Νοσοκομείο της Β. Ελλάδας έγινε μετάγγιση αίματος μολυσμένου με τον ιό του AIDS σε νεαρή κοπέλα, στην οποία μεταδόθηκε. Κρίθηκε ότι δεν είχε προηγηθεί η κατάλληλη ενημέρωση προς τους αιμοδότες με ερωτηματολόγιο ακόμα και για το αν είχαν μια ερωτική επαφή με άγνωστο πρόσωπο.
Αποζημίωση 700.000€

 

6 Mαθητής μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Ηπείρου με υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, βήχα και ναυτία. Ο εφημερεύων γιατρός εκτίμησε ότι πρόκειται για ιογενή λοίμωξη. Οπότε του χορήγησε αντιβιοτικά και αντιπυρετικό και τον έστειλε πίσω στο σπίτι.

 

Λίγες ώρες αργότερα, ο νεαρός απεβίωσε από μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία. Πριν λίγους μήνες το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε την εφετειακή απόφαση για την αποζημίωση 260.000 ευρώ στους συγγενείς ενός 14χρονου που έχασε τη ζωή του το 1998 από λάθος διάγνωση.
Πέρα από την αποζημίωση που ήρθε στην οικογένεια του θύματος μετά από σχεδόν 20 χρόνια, ο γιατρός κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 μηνών.

 

Τι προκαλεί τα λάθη

Ιατρικό σφάλμα είναι η αδυναμία μίας προγραμματισμένης ενέργειας να συμπληρωθεί όπως αναμένεται ή η χρήση ενός λανθασμένου σχεδιασμού για να επιτευχθεί ένας θεραπευτικός στόχος. Τα σφάλματα μπορούν να αποδοθούν σε κακή άσκηση της ιατρικής πρακτικής, παρενέργειες φαρμάκων, ιατρικές επεμβάσεις και τεχνολογικό εξοπλισμό
Παγκόσμιο φαινόμενο

 

Απειλή για ασθενείς κάθε υγειονομικού συστήματος είναι τα ιατρικά λάθη. Μελέτες δείχνουν ότι στις ΗΠΑ σημειώνονται ετησίως 98.000 θάνατοι. Στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 20.000 έως 30.000 άνθρωποι εξαιτίας δυσμενών συμβάντων, ενώ στη Γερμανία αναφέρονται 30.000 νεκροί ασθενείς.