50% των γιατρών στη Θεσσαλονίκη έκαναν Ιατρικό Λάθος μέσα σε ένα μήνα!

24 Ιουλίου, 2018

50% των γιατρών στη Θεσσαλονίκη έκαναν Ιατρικό Λάθος μέσα σε ένα μήνα!

Ένα απίστευτο ποσοστό Ιατρικών Λαθών καταγράφηκε στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης το Μάρτιο! To 42% των γιατρών (παθολόγων, παιδιάτρων, χειρουργών) που δουλεύουν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δήλωσαν επαγγελματική εξουθένωση ενώ το 51% δήλωσε ότι έχει κάνει τουλάχιστον ένα ιατρικό λάθος μέσα στο Μάρτιο!

Και ακόμα χειρότερα, το 5% των γιατρών, που ρωτήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος “Επαγγελματική εξουθένωση γιατρών, φροντίδα υγείας, και ασφάλεια ασθενών”, ανέφεραν ότι τα ιατρικά λάθη ήταν περισσότερα από 4!

Πρέπει να σημειωθεί ότι κανένα νοσοκομείο που συμμετείχε στο πρόγραμμα δεν είχε σύστημα καταγραφής λαθών όπως και δεν έχουν τα περισσότερα νοσοκομεία στην Ελλάδα! Κάτι που πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα ώστε να υπάρχει η κατάλληλη πρόληψη για την αποφυγή ιατρικών σφαλμάτων!

Η επαγγελματική εξουθένωση είναι ένας βασικός λόγος που οδηγεί κάποιον γιατρό σε ιατρικό λάθος! Όλο και περισσότεροι γιατροί φτάνουν σε αυτό το σημείο αφού το προσωπικό στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί και οι ώρες εργασίας έχουν αυξηθεί!

Όπως έδειξε η έρευνα, ένας επίσης σημαντικός παράγοντας που οδηγεί σε λάθη είναι η κακή ή η ελλιπής ομαδική συνεργασία. Δευτερεύουσας σημασίας τα λάθη είχαν σχέση με το φύλο, με τις γυναίκες γιατρούς να κάνουν λιγότερα, και την εμπειρία, με τους περισσότερους έμπειρους γιατρούς να κάνουν τα περισσότερα.

Ευτυχώς τα λάθη αυτά συνήθως δεν οδηγούν σε θάνατο αλλά συνήθως είναι μια χορήγηση λανθασμένης θεραπείας ή λανθασμένη διάγνωση. Βέβαια μια λανθασμένη διάγνωση μπορεί να έχει και τραγική κατάληξη! Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για τις περιπτώσεις λανθασμένης διάγνωσης και τις ιστορίες που δεν θα πιστεύετε παρακάτω:

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]