Κάλεσε ασθενοφόρο επειδή πονούσε στο.. νύχι!

17 Φεβρουαρίου, 2020

Είναι αρκετά συχνά τα περιστατικά όπου ασθενείς έχουν κινδυνεύσει επειδή καθυστέρησε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Ο “πρωταγωνιστής” της προχειρότητας και έλλειψης οργάνωσης που χαρακτηρίζει το δημόσιο σύστημα υγείας πολλάκις έχει προκαλέσει αντιδράσεις και παράπονα. 
Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό οι καταγγελίες κατά του ΕΚΑΒ έχουν αυξηθεί, κατηγορώντας το για την ποιότητα των υπηρεσιών, η οποία είναι κάτω των ορίων ασφαλείας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, όπου πολίτες καταχρώνται την πολύτιμη αυτή υπηρεσία για ασήμαντα περιστατικά. Ένα από αυτά συνέβη πριν λίγες ημέρες, όπου μια 70χρονη κάλεσε το ΕΚΑΒ τα ξημερώματα επειδή την πονούσε το νύχι της!
Ο διασώστης που βρίσκοταν σε υπηρεσία εκείνη την στιγμή, έκανε γνωστό το περιστατικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπενθυμίζοντας ότι τα ασθενοφόρα είναι μόνο για έκτακτα περιστατικά!
Όπως ακριβώς έγραψε και στην προσωπική του σελίδα στο facebook:
«Κάλεσαν το ΕΚΑΒ 4:30 τα ξημερώματα για πόνο στο νύχι. Φυσικά στο κέντρο μας είπαν άλλα και τα φούσκωσαν ως συνήθως. Μήπως όμως θα ήταν λογικό εφόσον πήγαμε και διαπιστώσαμε ότι το αίτιο της κλήσης ήταν πόνος στο νύχι να μπορούμε ως επαγγελματίες της υγείας να αρνηθούμε τη μεταφορά στο νοσοκομείο έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε έναν συνάνθρωπο μας που μας έχει πραγματικά ανάγκη; Για πόσο ακόμα θα είμαστε δέσμιοι μιας απαρχαιωμένης νομοθεσίας που δεν μας επιτρέπει να αρνηθούμε κανένα περιστατικό; Ποιο το νόημα να είμαστε εκπαιδευμένοι επαγγελματίες διασώστες αν δεν μπορούμε να πάρουμε τέτοιες αποφάσεις; Είναι λογικό συνάνθρωποι μας να ξεψύχανε αβοήθητοι και εμείς να διακομίζουμε τον πόνο στο νύχι;Ήτανε μία γυναίκα γύρω στα 70 η οποία της πονούσε το νύχι. Είχε φλεγμονή. Περπατώντας μπήκε στο ασθενοφόρο βέβαια».
Παρόμοια περιστατικά
Δυστυχώς, δεν είναι το μοναδικό περιστατικό όπου πολίτης απασχόλησε χωρίς λόγο το ΕΚΑΒ. 
Πριν λίγο καιρό μια 28χρονη διαγνώστηκε με βρογχίτιδα και κάλεσε ασθενοφόρο για να την μεταφέρει στο πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο. Η γυναίκα κατέβηκε περπατώντας και όταν οι νοσηλευτές προσπάθησαν να της εξηγήσουν ότι δεν μπορεί να απασχολεί ασθενοφόρο για ένα απλό περιστατικό και θα μπορούσε να οδηγήσει, εκείνη αντέδρασε. 
Τελικά, όχι μόνο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά εξετάστηκε και με προτεραιότητα στα επείγοντα καθώς είχε μεταφερθεί με ασθενοφόρο. 
Παρόμοιο περιστατικό συνέβη και με έναν 40χρονο, ο οποίος κάλεσε ασθενοφόρο επειδή είχε πόνους στο αυτί! Όταν ο ασθενής έφτασε στο νοσοκομείο και τον εξέτασε ο γιατρός, του έκανε παρατήρηση γιατί απασχόλησε για ψύλλου πήδημα το ΕΚΑΒ και φυσικά αυτός αντέδρασε έντονα!
 
Πηγή: https://www.pronews.gr