γυναίκες λάθος φαρμακευτική αγωγή

Κινδυνεύουν περισσότερο οι γυναίκες από τη λάθος φαρμακευτική αγωγή;

9 Ιουλίου, 2020

Η πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων που μπορούν να προκύψουν από μία συνταγογράφηση, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για το ίδιο το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Οι ασθενείς που θα παρουσιάσουν επιπλοκές στην υγεία τους εξαιτίας μίας λανθασμένης χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής, καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν ότι μόνο τις επιβλαβείς για την υγεία τους συνέπειες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και ένα υψηλό κόστος δαπάνης.
Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι ορισμένοι τύποι λαθών στη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, μπορούν να φανούν περισσότερο επικίνδυνοι για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών. Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, Bloomington, αναφέρει ότι οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ζημίας που οφείλεται σε επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις φαρμάκων, συγκριτικά με άλλες ομάδες.
Όπως εξηγεί η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Digital Medicine, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στις συγκεκριμένες ομάδες, διότι οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι χρησιμοποιούν πολλά συνταγογραφούμενα φάρμακα. Κάτι τέτοιο φαίνεται τους καθιστά περισσότερο ευάλωτους σε ένα λάθος συνδυασμό, ο οποίος μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία.
Το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι λαμβάνουν περισσότερη φαρμακευτική αγωγή από τους νεότερους, θα μπορούσε να εξηγεί αυτή την αυξητική τάση, όμως οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ποσοστά είναι πολύ μεγαλύτερα από ό,τι αναμενόταν. Όσον αφορά το φύλο, φαίνεται ότι πρόκειται κυρίως για συνταγογραφούμενα φάρμακα που προκαλούν επιβλαβείς αλληλεπιδράσεις.

Πόσο συχνές είναι οι βλάβες στην υγεία από λανθασμένη φαρμακευτική αγωγή;

Τα ευρήματα της μελέτης είναι εντυπωσιακά ως προς τα ποσοστά λαθών που εντοπίζονται στη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής στους ασθενείς. Ειδικότερα, εντοπίστηκαν συνολικά 181 συνδυασμοί φαρμάκων που έχουν συνταγογραφηθεί κατόπιν ιατρικής σύστασης, τα οποία είναι ευρέως γνωστά για την επικίνδυνη αλληλεπίδραση τους με άλλα φάρμακα.
Τα εν λόγω φάρμακα συνταγογραφήθηκαν και διανεμήθηκαν σε 15.527 ασθενείς, μεταξύ του πληθυσμού της μελέτης, συμπεριλαμβανομένων 5.000 που έλαβαν συνδυασμούς φαρμάκων που είναι γνωστό ότι προκαλούν σοβαρές επιπλοκές που πιθανώς απαιτούν ιατρική φροντίδα. Οι ίδιοι οι ερευνητές δηλώνουν ότι τα αποτελέσματα είναι σοκαριστικά, καθώς είναι γνωστές οι συνέπειες που μπορούν να προκαλέσουν στον οργανισμό, εάν συνδυαστούν με άλλα φάρμακα.
Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μία γυναίκα ασθενή να παρουσιάσει παρενέργειες κατά 60% περισσότερο σε σύγκριση με τους άνδρες. Παράλληλα, ο κίνδυνος πρόκλησης ζημιάς στην υγεία του ασθενή από την αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα, φτάνει μέχρι και το 90%!
Όσον αφορά τους ηλικιωμένους, φαίνεται τα ποσοστά πιθανής βλάβης στην υγεία είναι υψηλότερα σε σύγκριση με τους νεότερους ασθενείς. Η έρευνα δείχνει ότι το 25% των ασθενών σε ηλικία 55 ετών και άνω, παρουσιάζει κάποιου είδους επικίνδυνη αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα. Το ποσοστό αυτό μάλιστα αυξάνεται στο 33% για τους ασθενείς άνω των 70 ετών!

Τι μπορώ να κάνω εάν μου χορηγηθεί λανθασμένη φαρμακευτική αγωγή;

Είναι φανερό ότι η εσφαλμένη συνταγογράφηση σε αυτές τις περιπτώσεις, παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση παρενεργειών στον ασθενή. Η ορθή λήψη ιατρικού ιστορικού αναδεικνύεται αναγκαία για ακόμη μία φορά και θα πρέπει να δίνεται η δέσουα προσοχή από τους αρμόδιους επαγγελματίες υγείας.
Η χορήγηση λανθασμένης φαρμακευτικής αγωγής, θεωρείται ένα από τα συνηθέστερα ιατρικά λάθη που καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν οι ασθενείς, σε συνδυασμό με τις επιπλοκές που προκλήθηκαν στην υγεία τους.
Εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχει βιώσει ιατρικό λάθος, που οφείλεται στη χορήγηση λανθασμένης φαρμακευτικής αγωγής, ο Συνήγορος του Ασθενή είναι εδώ για να ακούσει την ιστορία σας και να σας καθοδηγήσει για την ηθική και οικονομική δικαίωση σας.


Πηγές:
Correia, R. et al.  (2019). City-wide electronic health records
reveal gender and age biases in administration of known drug–drug interactions. Rocha npj Digital Medicine 2 (74).