Κύπρος: Ιατρικό λάθος κατέστρεψε το μωρό τους. Η αποζημίωση και η καταδικασμένη ζωή!

7 Φεβρουαρίου, 2019

Περίπου 10 χρόνια χρειάστηκαν για να δικαιωθούν οι γονείς και η 17χρονη πλέον κοπέλα με μια αποζημίωση που χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο ποσό αποζημιώσεων που επιδικάστηκε ποτέ στην Κύπρο για ιατρική αμέλεια. Η οικογένεια έλαβε 3 εκατομμύρια ευρώ για ένα λάθος που κατέστρεψε για πάντα τη ζωή τους!
Έτσι άρχισαν όλα
Το 17χρονο, σήμερα, κορίτσι γεννήθηκε με  εγκεφαλική παράλυση και δεν είναι σε θέση να δει, να περπατήσει, να μιλήσει και πάσχει από νοητική υστέρηση.
Η μητέρα της αντιμετώπισε πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της και εισήχθη σε μεγάλο νοσοκομείο της Κύπρου. Εκεί οι γιατροί δεν εντόπισαν ότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα (αποκόλληση πλακούντα) και έτσι δεν προχώρησαν στην απαραίτητη νοσηλεία για τη μητέρα. Έτσι συνέχισε να κυοφορεί με το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα να συνεχίσει να υπάρχει, ώσπου έφτασε η ώρα του τοκετού!
Γέννησε μόνη της η γυναίκα
Εκείνη τη χρονική περίοδο μόνο ένα νοσοκομείο στην Κύπρο είχε τη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Νεογνών και έτσι όλα τα περιστατικά παραπεμπόταν σ’ αυτό.  Οι γιατροί όμως εκεί δούλευαν σαν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, μόνο 8:00 π.μ. μέχρι 3:00 μ.μ και οι υπόλοιπες ώρες καλύπτονταν από εφημερεύοντες γιατρούς και πάλι δεν επαρκούσαν.
Η άτυχη γυναίκα εισήχθη εσπευσμένα με πόνους τοκετού στο εν λόγω νοσοκομείο και γέννησε μόνη της αφού δεν υπήρχε κάποιος γιατρός να την παρακολουθεί. Το νεογνό δεν υποβλήθηκε αμέσως στη διαδικασία της ανάνηψης και η παράλειψη αυτή επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την κατάστασή του που έτσι και αλλιώς ήταν επιβαρυμένη λόγω του προγενέστερου προβλήματος που δεν είχαν διάγνωση στην αρχή της κύησης. Όλο αυτό συνέβαλε στην εγκεφαλική παράλυσή του.
Η δικαίωση και η αποζημίωση – μαμούθ
Δέκα χρόνια μετά η οικογένεια δικαιώνεται. Το δικαστήριο επέβαλλε παύση των καθηκόντων όλων όσων είχαν εμπλακεί σε αυτή την υπόθεση και επιδίκασαν 3 εκατομμύρια ευρώ στην οικογένεια. Η ιατρική αμέλεια στέρησε σε ένα κοριτσάκι το δικαίωμα να έχει μια φυσιολογική ζωή. Οι γιατροί από την πρώτη στιγμή της εγκυμοσύνης δεν επέδειξαν τη δέουσα προσοχή. Αν η γυναίκα γεννούσε με καισαρική τομή έγκαιρα πολλά από τα προβλήματα του κοριτσιού θα είχαν αποφευχθεί και θα μπορούσε να έχει μια πιο φυσιολογική ζωή.
Τα ιατρικά λάθη δεν συγχωρούνται
Η παραπάνω τραγική περίπτωση έρχεται να προστεθεί σε μία μεγάλη λίστα ιατρικών λαθών που συμβαίνουν καθημερινά και αποδεικνύει ότι τα θύματα ιατρικών λαθών δεν πρέπει να σιωπούν, πρέπει να κάνουν στην άκρη τον πόνο ή τον φόβο τους και να επιζητούν τη δικαίωση. Όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο. Κανένας ανεπαρκής και αδιάφορος λειτουργός Υγείας δεν πρέπει να μένει ατιμώρητος. Κανένα θύμα ιατρικού λάθους δεν πρέπει να μένει χωρίς δικαίωση!
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]