Κόπηκε χέρι λόγω Ιατρικής Αμέλειας

Κόπηκε χέρι λόγω Ιατρικής Αμέλειας

Αισιόδοξα τα νέα για τους ασθενείς

Ακόμα μία, κάθε άλλο παρά καθημερινή υπόθεση, έρχεται να αντιμετωπιστεί στο φως της ημέρας, κάτω από το βλέμμα της δικαιοσύνης, Αυτή τη φορά η Ιατρική Αμέλεια φτάνει από την Λάρισα, όπου ιδιώτης γιατρός αναλαμβάνει αφαίρεση λιπώματος που βρίσκεται στο δεξί άνω άκρο ασθενούς. Το αποτέλεσμα ήταν πως αντί να αφαιρεθεί το λίπωμα όπως έπρεπε, καθώς θεωρήθηκε επέμβαση ρουτίνας, να αφαιρεθεί το χέρι του ασθενούς!

 

Ο Λαρισαίος Ιδ. Υπάλληλος, επισκέφτηκε ιδιώτη χειρούργο προκειμένου να αφαιρέσει λίπωμα στο δεξί μπράτσο του, που είχε μεγαλώσει ανησυχητικά. Αφήνοντας ο ασθενής στην άκρη τον φόβο και έπειτα από αναζήτηση, καταλήγει σε ιδιώτη χειρουργό. Η διαβεβαίωση του γιατρού, πως δεν χρειάζεται κάποια εξέταση και ότι είναι μια επέμβαση ρουτίνας, πραγματοποιεί στις 23 Μαρτίου του 2018, τη χειρουργική επέμβαση.
Το λάθος, αμέλεια.. πείτε όπως θέλετε, έγινε λίγα λεπτά μετά την έναρξη της επέμβασης, καθώς ο ασθενής παρατήρησε πως το χέρι του είχε κρεμάσει!

“Γιατρέ μου έκοψες το χέρι”…

Η απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, καθώς ο κατηγορούμενος βρέθηκε στην αίθουσα του Μονομελές Πλημμελειοδικείου Λάρισας στις 20/3/2023, για το αδίκημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια.
Είναι σχεδόν μια από τις πέντε υποθέσεις που ταλανίζουν τα έδρανα των δικαστικών αιθουσών από την αρχή του δικαστικού έτους.
Από την αρχή του έτους, γιατροί, ιδιώτες και εργαζόμενοι στο δημόσιο, είχαν την ατυχία να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου είτε για σωματική βλάβη από αμέλεια, είτε για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
Είναι ίσως από τις λίγες φορές που οι δικαστικές προσφυγών κατά γιατρών, απασχολεί τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

“Οι γιατροί είναι υπεύθυνοι για σφάλματα και αμέλειες, αλλά δεν θα πρέπει να διώκονται για επιπλοκές και παρενέργειες ώστε να μην συνεχίσουμε στη ζωή μας να ασκούμε αμυντική ιατρική και να λογοδοτούμε σε αμυντική Δικαιοσύνη”.

Έρευνα παρουσίασε πως το 70% των αποφάσεων (ποινικές ή αστικές) είναι καταδικαστικές, ενώ αθωωτικές ή απαλλακτικές είναι κάτω του 30%.