Κρούσματα βίας από την έλλειψη προσωπικού

5 Νοεμβρίου, 2019

Η  ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωση της ζητάει από το Υπουργείο Υγείας να ρυθμίσει άμεσα το ζήτημα, αναφέροντας τρία περιστατικά βίας σε νοσοκομεία.
Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι εκτός ελέγχου λόγω της έλλειψης προσωπικού. Οι συνθήκες θυμίζουν εγκαταλελειμμένα κτήρια και οι ασθενείς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ενώ το λιγοστό προσωπικό αναγκάζεται να εργάζεται υπερωρίες υπό σκληρές συνθήκες.
Η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωση της κοινοποίησε το πρόβλημα στο Υπουργείο Υγείας και ανέφερε αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τρία δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Για το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ
Λόγω έλλειψης φύλαξης σημειώνονται πολλά περιστατικά βίας. Επιτίθενται σε εργαζομένους και συνοδούς ασθενών. Καθημερινά λαμβάνουν χώρα κλοπές, καταστροφές εξοπλισμών ακόμα και διακίνηση παράνομων ουσιών. Δεκάδες άστεγοι καταλαμβάνουν τους χώρους του νοσοκομείου και κοιμούνται στους διαδρόμους και έξω από τα χειρουργεία. 
Για το νοσοκομείο Σύρου
Ασθενής που μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με το ΕΚΑΒ προέβη σε λεκτική και σωματική βία κατά του προσωπικού. Επικράτησε πανικός και ο ασθενής χρησιμοποίησε χυδαία φρασεολογία ενώ ύστερα, μαζί με τον πατέρα του, άρχισε να πετάει φιάλες οξυγόνου στους νοσηλευτές.
Για το νοσοκομείο Καλαμάτας
Στο νοσοκομείο Καλαμάτας έλαβε χώρα άγριος ξυλοδαρμός νοσηλευτών από ασθενή. Η βασική αιτία για την αύξηση των φαινομένων βίας στα νοσοκομεία είναι η έλλειψη κονδυλίων και προσωπικού ασφαλείας. 
Είναι άμεση η ανάγκη για πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και προσωπικού ασφαλείας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και των εργαζομένων. Οι γιατροί δεν μπορούν να εξυπηρετούν τόσο μεγάλο αριθμό ασθενών και οι λίστες αναμονής διαρκώς μεγαλώνουν.
Η ανακοίνωση κλείνει ως εξής: «Πριν θρηνήσουμε θύματα κύριε Κικίλια κάνετε κάτι».
 
Πηγή: https://www.life-events.gr