Λανθασμένη Διάγνωση: Σε ποιες ασθένειες συμβαίνει πιο συχνά;

23 Νοεμβρίου, 2018

Η λανθασμένη ή καθυστερημένη διάγνωση αποτελεί ένα ιατρικό λάθος που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον ασθενή! Πολλές φορές αποτελεί θέμα συζήτησης και στην ιατρική κοινότητα καθώς μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο!

Μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA έδειξε ότι οι λανθασμένες διαγνώσεις είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και θέτουν ασθενείς σε σοβαρό κίνδυνο!

Είναι όμως κάποιες ασθένειες που μπερδεύουν ακόμα και τους πιο έμπειρους γιατρούς, χωρίς αυτό βέβαια να δικαιολογεί κανένα λάθος! Ποιες είναι αυτές;

Καρκίνος

Σύμφωνα με το Cancer Safety Council, ένας στους πέντε  καρκινοπαθείς λαμβάνει λανθασμένη διάγνωση. Πρώτο στις λανθασμένες διαγνώσεις βρίσκεται το λέμφωμα και ακολουθούν τα σαρκώματα, ο καρκίνος του μαστού και το μελάνωμα. Στον καρκίνο του προστάτη μόνο τα έξι στα δέκα κρούσματα (το 61%) ανιχνεύονται εγκαίρως, στον καρκίνο του πνεύμονα μόνο το 23%, στο μη-Χότζκιν λέμφωμα μόνο το 32%, στον καρκίνο των ωοθηκών μόνο το 44% και στον καρκίνο του παχέος εντέρου μόνο το 45%. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την λανθασμένη ή καθυστερημένη διάγνωση καρκίνου, διαβάστε εδώ
Έμφραγμα
Σε κάποιες περιπτώσεις το άτομο που παθαίνει έμφραγμα δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα πριν. Επίσης οι νέοι δεν παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα με τους ηλικιωμένους. Κάποιος σε νεαρή ηλικία μπορεί να νιώσει έντονο πόνο στο στήθος και ένας ηλικιωμένος να μη νιώσει τίποτα ή να νιώσει δυσπεψία. Σύμφωνα με έρευνα του 2014, οι γυναίκες είναι πιο πιθανόν να λάβουν λάθος διάγνωση για έρευνα καθώς πιο σπάνια θα νιώσουν αυτόν τον πόνο στο στήθος.

Κατάθλιψη

Τα πιο συνήθη συμπτώματα που παρουσιάζει ένα άτομο με κατάθλιψη είναι η θλίψη, το άγχος και η ευερεθιστότητα. Επίσης στα συμπτώματα περιλαμβάνονται τα προβλήματα συγκέντρωσης και ύπνου και η χρόνια κόπωση. Αυτές οι ενδείξεις είναι πιθανόν να μπερδέψουν τους γιατρούς και να διαγνώσουν άλλες ασθένειες όπως διπολική διαταραχή, αγχώδεις διαταραχές και διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Κοιλιοκάκη

Περίπου το 83% των περιπτώσεων κοιλιοκάκης είτε δεν διαγνώστηκαν καν είτε διαγνώστηκαν λανθασμένα ως κάτι άλλο. Αυτό γίνεται γιατί τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης είναι πάρα πολλά και αλλάζουν από άτομο σε άτομο! Ορισμένοι μάλιστα δεν παρουσιάζουν κανένα εξωτερικό σύμπτωμα!
Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Τα άτομα που βρίσκονται σε νεαρή ηλικία κι έχουν συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου συχνά διαγιγνώσκονται λανθασμένα με ημικρανία, ίλιγγο ή δηλητηρίαση από αλκοόλ!

Νόσος του Lyme

Η συγκεκριμένη λοίμωξη οφείλεται σε τσίμπημα τσιμπουριού. Το κύριο σύμπτωμα της νόσου είναι ένα εξάνθημα που δεν παρουσιάζεται σε όλους τους ασθενείς! Τα άλλα συμπτώματα είναι πυρετός, πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις, κόπωση και δυσκαμψία. Σύμφωνα με μελέτη, οι ασθενείς με νόσο του Lyme ταλαιπωρούνται περίπου 1 με 2  χρόνια πριν γίνει σωστή διάγνωση.

Πνευμονική Εμβολή

Η Πνευμονική Εμβολή προκαλείται συνήθως από θρόμβο στο αίμα. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2013, το 33,5% των ασθενών με πνευμονική εμβολή θα λάβουν λάθος διάγνωση ή οι γιατροί τους στέλνουν σπίτι λέγοντας τους ότι δεν έχουν τίποτα. Πολλές φορές αντί για πνευμονική εμβολή διαγιγνώσκεται λανθασμένα έμφραγμα ή πνευμονία.

Ακόμα και αν δεν είστε σίγουροι ότι έχετε λάβει λανθασμένη διάγνωση αλλά έχετε σοβαρές υποψίες, μπορείτε να απευθυνθείτε σε εμάς και να ελέγξουμε την περίπτωση σας. Αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για λανθασμένη διάγνωση δικαιούστε να λάβετε αποζημίωση!

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]