Με μεγάλη επιτυχία η πρώτη πλήρως λαπαροσκοπική δεξιά ηπατεκτομή στην Ελλάδα

Με μεγάλη επιτυχία η πρώτη πλήρως λαπαροσκοπική δεξιά ηπατεκτομή στην Ελλάδα

9 Μαΐου, 2019

Ένα μικρό ιατρικό θαύμα συνέβη σε γνωστό νοσοκομείο της Αττικής. Η ιατρική ομάδα έδωσε τον καλύτερο της εαυτό και κατάφερε να φέρει εις πέρας την απαιτητική εγχείρηση.
Η επέμβαση διενεργήθηκε από την ιατρική ομάδα της A’  Χειρουργικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ υπό το βλέμμα του καθηγητή Χειρουργικής του Πανεπιστημίου NYU Ιωάννη Χατζάρα, δημιουργώντας νέα δεδομένα στη θεραπεία ασθενών με όγκους ήπατος. Η νέα αυτή μέθοδος γέμισε ελπίδα πολλούς πάσχοντες ασθενείς.
Ο ασθενής ηλικίας 55 ετών διεγνώσθηκε με μάζα στο δεξιό λοβό του ήπατος και υποβλήθηκε σε πλήρως λαπαροσκοπική δεξιά ηπατεκτομή. Η εξέλιξη της υγείας του και η μετεγχειρητική του πορεία ήταν εξαιρετική με αποτέλεσμα να λάβει εξιτήριο την δεύτερη κιόλας μετεγχειρητική ημέρα.
Ο γιατρός Ιωάννης Χατζάρας που διατελεί και  Αναπληρωτής Διευθυντής της Α’ Χειρουργικής της Κλινικής σχολίασε συγκεκριμένα: «Η Λαπαροσκοπική Χειρουργική έχει μετεξελίξει τα τελευταία χρόνια την αποτελεσματικότητα της Χειρουργικής Ογκολογίας. Εγχειρήσεις παχέος εντέρου και στομάχου, ολοκληρώνονται επιτυχώς με πολύ μικρές τομές, συχνά 3-4 εκατοστών. Μέχρι πρόσφατα, η ηπατική χειρουργική δεν πραγματοποιούνταν στην Ελλάδα λαπαροσκοπικώς, λόγω της πολυπλοκότητας της. Πλέον όμως, με τεχνικές που έχουν δοκιμασθεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Johns Hopkins, και στο NYU Langone Medical Center της Νέας Υόρκης, μπορούμε στο ΥΓΕΙΑ να προσφέρουμε το ίδιο εύρος ηπατικής χειρουργικής λαπαροσκοπικά και στους Έλληνες ασθενείς. Τα πλεονεκτήματα των εν λόγω τεχνικών, μεταξύ άλλων, είναι η ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου,  και η πολύ πιο γρήγορη επιστροφή στο σπίτι, συχνά σε 1-2 ημέρες. Το πιο σημαντικό όμως είναι η πολύ γρήγορη έναρξη της επικουρικής χημειοθεραπείας, όταν αυτή απαιτείται.»
Υπάρχουν Έλληνες γιατροί που καταφέρνουν παρά τις δυσκολίες και τα μειωμένα μέσα που κατέχουν να διαπρέπουν και να σώζουν ασθενείς. Αυτοί οι γιατροί είναι ζωντανό παράδειγμα που αποδεικνύει πως αν υπάρχει ήθος και θέληση όλα είναι δυνατά.
 
Πηγή: https://www.newsit.gr/