Μεγάλο ποσοστό θανάτων από λάθος διάγνωση σε κολονοσκοπήσεις

27 Νοεμβρίου, 2019

Περίπου 4.000 ανθρώπινες ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν η εξέταση γινόταν με μεγαλύτερη προσοχή.
Η κολονοσκόπηση αποτελεί την μοναδική προληπτική εξέταση για καρκίνο του παχέος εντέρου, όμως δυστυχώς η λανθασμένη διάγνωση είναι αρκετά συχνή. Συγκεκριμένα, στη Βρετανία τα ιατρικά λάθη στοιχίζουν ετησίως πολλές ανθρώπινες ζωές. 
Σύμφωνα και με μελέτη, που δημοσιεύτηκε σε βρετανικό περιοδικό, σε πολλά διαγνωστικά κέντρα δεν γίνεται σωστή διάγνωση των συμπτωμάτων του καρκίνου παχέος εντέρου. 
Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει πρώιμη διάγνωση και η έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου. Είναι πλέον συχνό φαινόμενο, ενώ τα αποτελέσματα της εξέτασης έχουν βγει “καθαρά”, ξαφνικά ο ασθενής εμφανίζει καρκίνο.
Έτσι, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι πλέον ο τέταρτος συχνότερος και ο δεύτερος πιο θανατηφόρος. Μάλιστα, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι περισσότερες περιπτώσεις λανθασμένης διάγνωσης στην συγκεκριμένη εξέταση έχουν λάβει χώρα σε δημόσια νοσοκομεία.
Συγκρίνοντας και μελετώντας πάνω από 120.000 περιπτώσεις ασθενών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι περίπου 4.000 περιστατικά θα μπορούσαν να είχαν διαγνωστεί νωρίτερα και να είχαν θεραπευτεί.
 
Πηγή: https://www.protagon.gr