Μεγάλο σκάνδαλο σε νοσοκομείο της…Σουηδίας!

22 Νοεμβρίου, 2019

Απίστευτο κι όμως…Σουηδικό! Στην Ελλάδα πολλές φορές η Σουηδία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Αυτή η είδηση όμως απέχει πολύ από εκείνες που ακούμε ή διαβάζουμε συνήθως για την κρύα χώρα του βορρά.
Ένα τεράστιο σκάνδαλο έχει αποκαλυφθεί το τελευταίο διάστημα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ουψάλας στη Σουηδία (Akademiska sjukhuset i Uppsala). Το νοσοκομείο αναγκάστηκε να ακυρώσει πάνω από 200 προγραμματισμένες επεμβάσεις.
Η νοσοκομειακή μονάδα μάλιστα είχε σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικά υλικά και εξοπλισμό, όπως ενέσεις, παυσίπονα, ακόμα και χαρτί υγείας.
Το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο μαζί με μερικά νοσοκομεία ακόμα προσέλαβε ως προμηθευτή της την φαρμακευτική εταιρεία Apotekstjänst. Δυστυχώς η εταιρεία με την οποία προχώρησε σε συνεργασία για οικονομικούς λόγους, λόγω οικονομικότερης προσφοράς, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τα ποσοστά ζήτησης του νοσοκομείου.
Το σκάνδαλο έγινε ακόμα μεγαλύτερο όταν η σουηδική κρατική ραδιοφωνία αποκάλυψε ότι πάνω από 2.000 διαφορετικά φάρμακα, από τα οποία τα περισσότερα είχαν ταξινομηθεί ως ναρκωτικά, είχαν χαθεί από τον έλεγχο της εταιρείας.
Τα δυνατά και επικίνδυνα φάρμακα, που χρειάζονταν ιδιαίτερη προσοχή, βρέθηκαν μάλλον σε ακατάλληλα χέρια, εξαιτίας της επιπολαιότητας των αρμοδίων. Η εταιρεία είναι τώρα αντικείμενο έρευνας από κρατικά όργανα και αν αποδειχθεί ότι το σφάλμα ήταν δικό της, η Apotekstjänst υπάρχει πιθανότητα να χάσει το δικαίωμα να διαχειρίζεται νοσοκομειακό υλικό.
Πηγή: Αυγή