Μοιραίο ιατρικό λάθος: Βρέφος κατέστη τετραπληγικό!

26 Ιουνίου, 2019

Από ιατρικό λάθος έβλαψαν τα εγκεφαλικά του κύτταρα
Το κοριτσάκι σήμερα είναι 15 χρονών και μέχρι σήμερα κουβαλάει τα απομεινάρια του ιατρικού λάθους που υπέστη!
Έχει δυσκολία να σταθεί μόνη της στα πόδια της, να περπατήσει, να φάει και να κάνει όλα τα πράγματα που μπορούν να κάνουν τα παιδιά της ηλικίας της χωρίς την βοήθεια κάποιου. Ακόμα και για τις στοιχειώδης ανάγκες της χρειάζεται την συνεχή παρακολούθηση και φροντίδα των γονιών της.
 
Το χρονικό της τραγωδίας
Τον Μάρτιο του 2003 οι άτυχοι γονείς μετέφεραν την κορούλα τους στο νοσοκομείο, καθώς είχε τραυματιστεί στο πρόσωπο (θλαυστικό τραύμα). Οι εφημερεύοντες γιατροί προχώρησαν σε χειρουργική επέμβαση της μικρής ώστε να αποκαταστήσουν το τραύμα.
Οι γιατροί προκειμένου να διεξάγουν το χειρουργείο ρώτησαν τους γονείς σχετικά με το ιατρικό ιστορικό του βρέφους. Σύμφωνα και με τους γονείς, η μικρή ήταν υγιέστατη. Στη συνέχεια, έδωσαν στους γονείς να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση για να συνεναίσουν ώστε η μικρούλα να υποβληθεί σε γενική νάρκωση για την επέμβαση.
Ωστόσο, κατά την διάρκεια του χειρουργείου, το μωρό παρουσίασε εισρόφηση, παύση της αναπνοής και βραδυκαρδία. Οι γιατροί ζήτησαν εσπευσμένα την μεταφορά του σε μονάδα εντατικής θεραπείας για την παρακολούθηση της υγείας της.
Η μικρούλα παρέμεινε εκεί για ένα μήνα σε καταστολή με μηχανική υποστήριξη ενώ τρεφόταν μέσω καθετήρα. Δεν είχε καμία επαφή με το περιβάλλον και εμφάνισε έντονα συμπτώματα τετραπληγίας.
 
Η απόφαση του δικαστηρίου
Μετά από πολλές ημέρες το βρέφος βγήκε από την εντατική και μεταφέρθηκε στην παιδιατρική κλινική για περαιτέρω εξετάσεις
Σύμφωνα με τους παιδίατρους, η εισρόφηση που προκλήθηκε στην μικρούλα είχε ως αποτέλεσμα να μόνιμη και μη αναστρέψιμη τετραπληγία. Οι γονείς στράφηκαν εναντίον του νοσοκομείου κατηγορώντας τους γιατρούς για αμέλεια. 
Τα διοικητικά Δικαστήρια επιδίκασαν στους γονείς του το ποσό των 300.000 ευρώ που μαζί με  τους νόμιμους τόκους ανήλθε περίπου στα 423.740 ευρώ, λόγω ηθικής βλάβης από ιατρική αμέλεια.
Οι δύο γιατροί κρίθηκαν ένοχοι καθώς δεν έδειξαν ιδιαίτερη προσοχή αλλά προχώρησαν σε ολική αναισθησία χωρίς την παρουσία χειρούργου, παραβαίνοντας τους κανόνες ενώ χορήγησαν και μεγαλύτερη ποσότητα αναισθησίας από όσο έπρεπε. 
Επιπλέον, τους κατηγορήθηκαν ότι δεν έκαναν τις απαραίτητες εξετάσεις πριν την επέμβαση (ακτινολογικές, αιματολογικές και γαστρεντερολογικές), δεν πραγματοποίησαν καρδιογράφημα και τέλος δεν κάλεσαν ποτέ τον εφημερεύοντα παιδίατρο.
 
Εσείς έχετε ακούσει για παρόμοιο περιστατικό;
 
Πηγή: https://www.dikastiko.gr