Νεκροψία - Νεκροτομή

Σε ποιές περιπτώσεις γίνεται υποχρεωτικά; Ενημερωθείτε για τη διαδικασία!

Ρωτήστε μας τι μπορείτε να κάνετε!

  Γιατί αποφεύγεται η νεκροψία στα θύματα Covid-19;

  Χιλιάδες άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους την περίοδο της πανδημίας, καταγράφηκαν ως θύματα του κορονοϊού, ακόμη και αν έπασχαν από άλλες ασθένειες που συνέβαλλαν στην αιτία θανάτου τους. 

   

  Τα αναπάντητα ερωτήματα των συγγενών τους, ανάγκασαν ακόμη και τον Ε.Ο.Δ.Υ. να αλλάξει τις οδηγίες του, οι οποίες μέχρι σήμερα απαγόρευαν τη διενέργεια νεκροψίας, αναγνωρίζοντας ότι οι συγγενείς των θυμάτων έχουν δικαίωμα να πάρουν ολοκληρωμένες απαντήσεις για το θάνατο των δικών τους ανθρώπων! 

   

  Παρ’ όλα αυτά, η σύσταση να αποφεύγεται η νεκροψία – νεκροτομή παραμένει, τονίζοντας ότι “όλα τα νεκρά σώματα δυνητικά μπορεί να είναι μολυσματικά”. 

  Μέχρι σήμερα, η νεκροψία – νεκροτομή στους θανόντες που νόσησαν από Covid-19, αποφεύγεται διότι: 

   

  1. Η αιτία θανάτου θεωρείται επιβεβαιωμένη, επομένως, δεν απαιτείται νεκροτομή…

   

  2. Η συγκεκριμένη νόσος είναι πολύ μεταδοτική και δυνητικά, θέτει σε κίνδυνο τόσο την υγεία του ιατροδικαστή, όσο και του υπόλοιπου βοηθητικού προσωπικού, αν δεν τηρούνται τα κατάλληλα μέτρα…

   

  Η νεκροτομή – νεκροψία  μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και στους θανόντες με λοιμώδη νόσηματα όπως είναι ο Covid-19. Κάθε πολίτης και συγγενής αποθανόντος, που καταγράφηκε ως θύμα της πανδημίας του κορονοϊού, έχει το δικαίωμα να ζητήσει νεκροψία.

  Σε ποιές περιπτώσεις γίνεται υποχρεωτικά η νεκροψία - νεκροτομή;

  1

  Σε κάθε αιφνίδιο θάνατο που συμβαίνει εκτός νοσοκομείου ή εντός νοσοκομείου, εφόσον συμβαίνει σε λιγότερες από 24 ώρες από την εισαγωγή του θανόντος σε αυτό.

  2

  Σε περιπτώσεις βίαιου θανάτου, όπως για παράδειγμα, ο πνιγμός εντός θαλασσίου ύδατος, το τροχαίο ατύχημα, η εγκληματική ενέργεια κ.α.

  3

  Σε κάθε αιφνίδιο θάνατο που συμβαίνει εκτός νοσοκομείου ή εντός νοσοκομείου, εφόσον συμβείνει σε λιγότερες από 24 ώρες από την εισαγωγή του θανόντος σε αυτό.

  4

  Σε όλες τις περιπτώσεις όπου οι συγγενείς αμφισβητήσουν το πιστοποιητικό θανάτου που συντάχθηκε από κάποιο γιατρό για το θάνατο του συγγενικού προσώπου.

  Παράσταση Τεχνικού Συμβούλου

  Ο Συνήγορος του Ασθενή σας παρέχει τη δυνατότητα να ορίσετε ειδικό Τεχνικό Σύμβουλο στην νεκροψία - νεκροτομή, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια του θανάτου του συγγενικού σας προσώπου μετά από τη νοσηλεία του λόγω νόσησης από Covid-19.

  Ρωτήστε μας

  Επικοινωνήστε με το Συνήγορο του Ασθενή

  Ο Συνήγορος του Ασθενή είναι δίπλα σας!

  Κάθε πολίτης έχει αναφαίρετο το Δικαίωμα στην προκειμένη πανδημία, να διαλευκάνει τα αίτια του θανάτου συγγενικών ή φιλικών του προσώπων, σε όλες τις ύποπτες περιπτώσεις, αλλά ακόμα και σε όλες τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις νόσησης από Covid-19.

   

   

  Ο Συνήγορος του Ασθενή μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τι ακριβώς συνέβη στο θάνατο του αγαπημένου σας προσώπου και να σας καθοδηγήσει για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Επικοινωνήστε μαζί μας στο 211-0121395 ή με email στο info@sta.bcla.com για να ενημερωθείτε για όσα μπορείτε να διεκδικήσετε.

  Απαντήσεις από το Συνήγορο του Ασθενή​

  Εφόσον τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, φυσικά  και μπορεί να διενεργηθεί νεκροψία – νεκροτομή, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, ακόμη και σε περίοδο πανδημίας. Σύμφωνα με τους ιατρικοδιαστές μάλιστα, είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιείται προηγουμένως ένα αντιγονικό rapid test για Covid-19 σε όλους τους θανόντες, ανεξάρτητα από το εάν η σορός θα οδηγηθεί προς ιατροδικαστική εξέταση.

  Η νεκροψία – νεκροτομή διενεργείται υποχρεωτικά σε κάθε αιφνίδιο θάνατο, όπου συμβαίνει εκτός νοσοκομείου ή εντός νοσοκομείου σε λιγότερες από 24 ώρες από την εισαγωγή σ΄ αυτό, καθώς και σε περιπτώσεις βίαιου θανάτου.  Οι συγγενείς του θανόντος, έχουν κάθε δικαίωμα να ζητήσουν νεκροψία / νεκροτομή σε περίπτωση που αμφισβητήσουν το πιστοποιητικό θανάτου που συντάχθηκε από κάποιον ιατρό.

  Στο Συνήγορο του Ασθενή, πιστεύουμε στο θεμελιώδες δικαίωμα στην υγεία για όλους τους ασθενείς. Αν αισθάνεστε ότι η υγεία σας έχει παραμεληθεί εξαιτίας της πανδημίας, ενώ χρειάζεστε άμεσης χειρουργικής επέμβασης, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.