Ο εγκέφαλός της «κρεμούσε» και οι γιατροί αδιαφορούσαν για τα συμπτώματα

19 Σεπτεμβρίου, 2022

Μια γυναίκα παραλίγο να συναντηθεί με το θάνατο, καθώς σε νεαρή ηλικία, άρχισε να «κρεμάει» ο εγκέφαλός της, από το πίσω μέρος του κρανίου. Παρόλο που περιέγραφε στους γιατρούς ότι νιώθει κάπως περίεργα, εκείνοι όχι απλά αδιαφόρησαν αλλά προσπάθησαν να πείσουν τους γονείς της να την πάνε στο ψυχίατρο. Όπως χαρακτηριστικά είπε η ίδια «Πονούσα, δεν μπορούσα να σταθώ όρθια και έλεγαν ότι έχω θέμα ψυχικής υγείας».

Κανένας πλέον σοβαρός γιατρός δεν έδινε σημασία- αφού είχαν γίνει όλες οι εξετάσεις και δεν έδειχναν τίποτα- μέχρι τη στιγμή που ένας πρότεινε να εξεταστεί ο εγκέφαλός της, περιοχή που κανένας πριν δεν είχε σκεφτεί να εξετάσει. 

Το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων εξετάσεων, έδειξαν το πρόβλημα: συριγγομυελία. Μια παθολογική κατάσταση που περιγράφει την παρουσία συριγγίου (κάτι σαν ένα μικρό σωληνάκι) μέσα στον νωτιαίο μυελό. Λόγω αυτού, προκαλούνται πιεστικά φαινόμενα, αύξηση της διαμέτρου του σπονδυλικού σωλήνα, και ενδεχομένως βλάβη στο νωτιαίο μυελό με αποτέλεσμα νευρολογικές εκδηλώσεις.

Παράλληλα, είχε δυσπλασία Arnold-Chiari, με την ίδια να αναφέρει ότι το πίσω μέρος του εγκεφάλου της κρεμούσε από το κρανίο της και είχε «κάτι που έμοιαζε με κύστες γεμάτες υγρό στον νωτιαίο μυελό της».

Έτσι, τρεις εβδομάδες μετά, έκανε εγχείρηση στον εγκέφαλο και έκτοτε ξεκίνησε να ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή, όπου έσωσε την ζωή της.

Οι γιατροί, δεν είναι μόνο για να γράφουν συνταγές και να κάνουν τσεκ απ. Πρέπει να «σκύβουν» πάνω πρόβλημα του κάθε ασθενή. Ακόμα και ένας απλός πονοκέφαλος, μπορεί να κρύβει κάποια απειλή για τη ζωή. Μάθετε τα δικαιώματά σας και διεκδικήστε τα. Καταγγείλτε τυχόν «επιφανειακές» γνωματεύσεις και γιατρούς που αδιαφορούν για κάποια από τα συμπτώματα που τους περιγράφετε. 

Εμείς θα είμαστε εκεί για να σας στηρίξουμε και για την υγεία σας αλλά και για την αξιοπρέπειά σας.