Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Επικίνδυνα τα οδοντιατρεία στα ΣΚΟΠΙΑ

29 Μαΐου, 2019

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για τους ασθενείς που επιλέγουν να λάβουν την οδοντιατρική τους περίθαλψη στα Σκόπια.
Η ανάγκη του μέσου Έλληνα πολίτη για πιο οικονομική ιατρική περίθαλψη, πολλές φορές τον οδηγεί εκτός συνόρων και πιο συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας. Αρκετοί Έλληνες δελεάζονται από πακέτα παροχών που προσφέρουν οι “γείτονες” και επιλέγουν να συνδυάζουν υπηρεσίες όπως περίθαλψη, spa, μασάζ και καζίνο μαζί με τη μεταφορά τους φυσικά.
«Το φαινόμενο να φεύγουν από την Ελλάδα οι ασθενείς για να επισκεφτούν οδοντιατρεία ειδικά στα Σκόπια είναι σε άνθηση. Αυτό συμβαίνει αφενός γιατί η οδοντιατρική περίθαλψη παγκοσμίως είναι ακριβή και αφετέρου γιατί η Ελληνική Πολιτεία απουσιάζει παντελώς. Αν το κράτος πρόσφερε στοιχειώδη οδοντιατρική πρόληψη, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Στην ουσία η Ελληνική Πολιτεία «σπρώχνει» τους πολίτες στα Σκόπια, τα οποία έχουν ένα οργανωμένο δίκτυο πρόσληψης Ελλήνων ασθενών», σχολίασε ο πρόεδρος του συλλόγου.
Πρόσφατα ένα κοριτσάκι αναγκάστηκε να κάνει μετάγγιση αίματος μετά από επίσκεψη σε σκοπιανό οδοντιατρείο. Ο οδοντίατρος προχώρησε σε ανεπιτυχή εξαγωγή δοντιού που δημιούργησε αιμορραγία στο κορίτσι. Το παιδί μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο.
Οι οδοντίατροι τονίζουν και την ανάγκη για ενίσχυση της οδοντιατρικής περίθαλψης στις φυλακές, όπου ασθενής έχασε τη ζωή από απόστημα δοντιού. Συγκεκριμένα, ένας οδοντίατρος αντιστοιχεί περίπου σε 600 κρατούμενους και δεν είναι διαθέσιμος καθημερινά στις εγκαταστάσεις.
Σε κάθε περίπτωση το Κράτος πρέπει να διασφαλίσει καλύτερες συνθήκες για τους Έλληνες πολίτες και να τους προστατεύει από τέτοιες πρακτικές. Η οδοντιατρική περίθαλψη είναι εξίσου σημαντική και πρέπει να εγκριθούν κονδύλια έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών. Δυστυχώς δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα να ξοδευουν μια μικρή περιουσία στον οδοντίατρο.
Πολλοί ασθενείς υποφέρουν από πόνους, δυσκολεύονται στην καθημερινότητα τους καθώς δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα έξοδα της οδοντιατρικής τους περίθαλψης και αναμένουν να κλείσουν ραντεβού στο ΙΚΑ επί μήνες. Κάποιοι επιλέγουν ως λύση να φύγουν στο εξωτερικό, ενώ άλλοι απλά δεν έχουν καμία επιλογή.
Ποιος ευθύνεται για αυτή την κατάσταση;
 
 
Πηγή: https://www.typosthes.gr