Οι Έλληνες γιατροί “αποδημούν” στο εξωτερικό

9 Ιουλίου, 2019

Τα στατιστικά που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος σκιαγραφούν το φαινόμενο της μαζικής φυγής των Ελλήνων ιατρών στο εξωτερικό.
Τα τελευταία χρόνια το κύμα μετανάστευσης έχει αυξηθεί σημαντικά, υπολογίζοντας ότι περίπου 1.500 γιατροί το χρόνο επιλέγουν να συνεχίσουν την καριέρα τους σε κάποια άλλη χώρα.
Σύμφωνα με το πόρισμα του Ι.Σ.Α. η ανεργία των γιατρών στην Ελλάδα έχει ανέλθει σε επίπεδα – ρεκόρ, καθώς το 28% των μελών του είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Πιο αναλυτικά, 2.100 μέλη του Ι.Σ.Α. είναι άνεργοι, ενώ την τελευταία πενταετία 1.500 γιατροί το χρόνο κατά μέσο όρο, ζητούν πιστοποιητικά για το εξωτερικό με σκοπό να εργαστούν εκτός Ελλάδας.
Το σύστημα υγείας, οι συνθήκες εργασίας, ο μισθός, οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός είναι βασικότεροι παράγοντες που διώχνουν τους γιατρούς από τη χώρα μας. Οι περισσότεροι από αυτούς επιθυμούν να εξελιχθούν στο αντικείμενο τους, να προσφέρουν και να κάνουν καριέρα. Η Ελλάδα με τα σημερινά της δεδομένα δεν ενδείκνυται για όλα όσα ονειρεύονται οι γιατροί.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δοθεί κίνητρο στους γιατρούς της χώρας να παραμείνουν στην πατρίδα τους, να εργαστούν, να προσφέρουν έργο και να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία. Για να συμβούν όλα αυτά όμως θα πρέπει πρώτα το ελληνικό κράτος να έχει μεριμνήσει και να έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες με σκοπό να κάνει την παραμονή τους στην Ελλάδα δελεαστική. 
 
Περισσότεροι γιατροί. Καλύτερη εξυπηρέτηση στην υγεία. Ποιοτικές παροχές. Λιγότερα ιατρικά λάθη. Ικανοποιημένοι πολίτες.