Οι επιπτώσεις της πανδημίας στους ασθενείς χωρίς Covid-19

25 Σεπτεμβρίου, 2020

Ο Συνήγορος του Ασθενή είχε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο, στα χιλιάδες χειρουργεία στην Ελλάδα τα οποία έχουν ακυρωθεί λόγω της πανδημίας, θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς που χρήζουν άμεσης ιατρικής παρέμβασης και φροντίδας.

 

Σχεδόν 5 μήνες μετά, η αύξηση των περιστατικών του κορονοϊού εντείνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο παραμέλησης των ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας. Η πανδημία του κορονοϊού έχει επηρεάσει όχι μόνο τους ασθενείς που νοσούν από τον ιό, αλλά και όλους όσους έχουν την ανάγκη ιατρικής φροντίδας. Η ανάγκη προστασίας των ασθενών που δε νοσούν από τον Covid-19 επισημαίνεται με σχετικό άρθρο στο Journal of Medicine, όπου τονίζεται η κρισιμότητα της λήψης έγκαιρων αποφάσεων από τους αρμόδιους ιατρούς.

Προτεραιότητα στους ασθενείς με covid-19

 

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, οι προσπάθειες για τον περιορισμό των κρουσμάτων της πανδημίας, αναπόφευκτα μπορεί να οδηγήσει στην παραμέληση των προβλημάτων υγείας άλλων ασθενών που δε σχετίζονται με τον ιό. Συγκεκριμένα, πολλοί ασθενείς με επείγουσες καταστάσεις αποφεύγουν να επισκεφθούν τα νοσοκομεία, από το φόβο μίας ενδεχόμενης μόλυνσης τους από τον ιό. Οι χειρουργικές επεμβάσεις συνεχίζουν να αναβάλλονται ή να καθυστερούν και να θεωρούνται ως “μη προτεραιότητας” σε όλο τον κόσμο.

 

Σκοπός της αναβολής είναι η μείωση των επισκέψεων στα νοσοκομεία, αλλά και η αναστολή των τμημάτων του νοσοκομείου που είναι αρμόδια για τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών.

 

Η μελέτη τονίζει ότι η νέα αυτή πραγματικότητα που διαμορφώνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας του covid-19 για τους χρονίως πάσχοντες, θα μπορούσε να μετατρέψει αυτούς τους ασθενείς σε παράπλευρες απώλειες της πανδημίας.

Εμπόδια στη θεραπεία ασθενών με χρόνια νοσήματα

 

Οι ιατρικές πρακτικές, όπως αναφέρεται, χρειάζεται να αλλάξουν περισσότερο από ποτέ. Ένα παράδειγμα, είναι οι ασθενείς με καρκίνο οι οποίοι ενδέχεται να χρειάζονται ανοσοκατασταλτική θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση. Η θεραπεία τους σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα εκείνων που θ’ απευθυνθούν σε κάποιο από τα δημόσια νοσοκομεία αναφοράς για τα περιστατικά κορονοϊού, μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά.
Η μελέτη επισημαίνει ότι οι αρμόδιοι γιατροί έχουν αναγκαστεί ν’ αναθεωρήσουν ακόμη και τα πρωτόκολλα χημειοθεραπείας με σκοπό να ελαχιστοποιήσουν τις επισκέψεις των ασθενών στο νοσοκομείο. Με τον κίνδυνο μετάδοση του ιού να είναι υψηλός, ακόμη και οι προγραμματισμένες επισκέψεις στο γραφείο του ιατρού έχουν ανασταλεί, προκειμένου ν’ αποφευχθεί μία τυχόν μόλυνση των ασθενών.

 

Επιπρόσθετα, έχουν αναφερθεί τροποποιήσεις στο πρωτόκολλο όσον αφορά τις ακυρώσεις χειρουργικών επεμβάσεων. Οι ασθενείς που έπρεπε για να παράδειγμα να αφαιρέσουν έναν όγκο, σε ορισμένες περιπτώσεις έλαβαν θεραπεία πριν την αφαίρεση του και το χειρουργείο έγινε σε επόμενο στάδιο της θεραπείας.

 

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας με ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κάνει λόγο για την ανάγκη να διασφαλιστεί  συνέχιση της θεραπείας των χρόνιων ασθενών. Ειδικότερα, η Ένωση έχει προβεί στη διερεύνηση των συνεπειών της πανδημίας στους ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας και στο κατά πόσο είναι εύκολη η πρόσβασης τους στο υγειονομικό σύστημα. Όπως αναφέρεται, τα δεδομένα που προέρχονται από αντίστοιχες διεθνείς έρευνες, δείχνουν ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική συσχέτιση της εξάπλωσης της νόσου με την επιδείνωση της πρόσβασης των χρόνια πασχόντων στην παρακολούθηση, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας τους (2, 3).

Μιλήστε με το Συνήγορο του Ασθενή

 

Εάν η καθυστερημένη αντιμετώπιση ενός προβλήματος που υγείας που αντιμετωπίζετε οφείλεται στην κατάσταση της πανδημίας του κορονοϊού, ανάλογα με τις συνθήκες που περιβάλλουν το περιστατικό στην υγεία σας, ενδέχεται να μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση. Ο προσδιορισμός της αιτίας είναι ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας διεκδικήσης σας.

 

Ο Συνήγορος του Ασθενή μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τι ακριβώς συνέβη στην υπόθεση σας και να σας καθοδηγήσει για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Η ομάδα μας στελεχώνεται από έμπειρους ιατρικούς εμπειρογνώμονες και νομικούς συμβουλους που είναι σε θέση να καθορίσουν γιατί ένα χειρουργικό όργανο αφέθηκε μέσα σας μετά από μια χειρουργική επέμβαση.

 

Επικοινωνήστε σήμερα με το Συνήγορο του Ασθενή στο 211-0121395 ή με email στο info@sta.bcla.com.

Πηγές:
(1) Rosenbaum, L. (2020). The Untold Toll — The Pandemic’s Effects on Patients without Covid-19. N Engl J Med. 382: 2368-2371
(2) Μελέτη για τις συνέπειες της πανδημίας στους χρόνιους ασθενείς. https://virus.com.gr/meleti-gia-tis-synepeies-tis-pandimias-stoys-chronioys-astheneis/
(3) Ανοιχτή επιστολή της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας προς τον πρωθυπουργό. https://www.capital.gr/epikairotita/3472831/anoixti-epistoli-tis-enosis-asthenon-elladas-pros-ton-prothupourgo

Πιστεύετε ότι η υγεία σας παραμελήθηκε λόγω της πανδημίας;

Μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή μας για οποιαδήποτε απορία σας.

Λ. Συγγρού 262, Αθήνα Τ.Κ 17672

+30 211 012 1395

support@sta.bcla.gr

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας