Οι γιατροί "πληρώνουν" ακριβά τα λάθη τους!

10 Σεπτεμβρίου, 2018

Οι γιατροί ¨πληρώνουν¨ ακριβά τα λάθη τους!

Η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών που εκδόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο προβλέπει ξεκάθαρα και με διακριτική διατύπωση, ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί από εδώ και στο εξής θα καλούνται να καταβάλουν τις αστικές αποζημιώσεις σε περιπτώσεις επιπλοκών ή ιατρικών λαθών από την ¨τσέπη¨ τους!

Μέχρι σήμερα την αστική ευθύνη για τέτοιου είδους περιστατικά αναλάμβαναν οι νοσοκομειακοί φορείςΟι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ και ο Υπουργός συναντήθηκαν πρόσφατα με σκοπό να παραθέσουν την αντίθεση τους με την εγκύκλιο και να ρυθμίσουν τις παραμέτρους κάτω από τις οποίες θα ορίζεται.

Η εγκύκλιος αφορά περιπτώσεις «βαριάς αμέλειας» για την οποία προβλέπεται καταλογισμός αστικής αποζημίωσης. Η νομοθεσία δεν αφορά προς το παρόν περιπτώσεις ιατρικών συμβαμάτων αλλά μόνο περιπτώσεις δόλου. Το Υπουργείο ωστόσο δεν έχει αποκλείσει να συμπεριληφθούν όλες οι περιπτώσεις μελλοντικά.

Τα ιατρικά λάθη πρέπει να αποζημιώνονται και οι γιατροί που προβαίνουν σε σοβαρά λάθη οφείλουν στην κοινωνία να καλύπτουν τις αποζημιώσεις των θυμάτων. Η φύση του λάθους πρέπει να ορίζει και το μέγεθος της αποζημίωσης.

Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα στην περίθαλψη και τη σωστή μεταχείριση από το ιατρικό και νοσοκομειακό προσωπικό. Όλοι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τι ορίζει η νομοθεσία και τι προβλέπεται σε περίπτωση που υποστούν λάθος διάγνωση, ιατρικό λάθος ή ανάρμοστη συμπεριφορά κατά την νοσηλεία τους σε νοσοκομείο ή την επίσκεψη τους σε γιατρό.

Ενημερωθείτε κι εσείς για τα δικαιώματα σας, κανένα λάθος δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο!

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]