Οι γιατροί πληρώνουν τα λάθη τους

Οι γιατροί πληρώνουν τα λάθη τους

28 Φεβρουαρίου, 2019

Σύμφωνα με εγκύκλιο, οι γιατροί δημοσίων νοσοκομείων θα αποζημιώνουν από την “τσέπη” τους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Όταν η απόφαση του δικαστηρίου θα ορίζει “βαριά ιατρική αμέλεια”, ο γιατρός θα είναι εκείνος που θα επιβαρύνεται οικονομικά με το ποσό της αποζημίωσης.
Τα δημόσια νοσοκομεία θα καλούνται να συμβάλλουν στο ποσό αποζημίωσης μόνο όταν κριθούν πως φέρουν ευθύνη για το περιστατικό.
 
Οι γιατροί είναι αντίθετοι…
Την αντίθεσή τους στη νομοθεσία τόνισαν οι γιατροί του Ε.Σ.Υ., καθώς θεωρούν πως ο νόμος δεν τους προστατεύει και πως με αυτό τον τρόπο ωθούνται σε πληρωμή υπέρογκων ποσών σε ασφαλιστικές εταιρείες.
 
Οι συνθήκες εργασίας και ο πενιχρός μισθός…
Οι γιατροί καταγγέλλουν πως οι συνθήκες και το περιβάλλον εργασίας ενισχύει την πιθανότητα ιατρικού λάθους. Συμπληρωματικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά αναφέρουν πως ο πενιχρός μισθός τους δεν τους επιτρέπει να καλύπτουν τα απαραιτητα ασφαλιστήρια για την κάλυψη τους.
 
Η νομοθεσία…
Στην νομοθεσία αναλυτικά αναφέρεται ότι οι γιατροί οφείλουν να καλύπτουν την αποζημίωση όταν:

  • Με εκτέλεση της δικαστικής απόφασης του δικαστηρίου επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του Δημόσιου φορέα.
  • Η απόφαση του δικαστηρίου προκαλεί επιβάρυνση Δημόσιων φορέων και το σχετικό επιδικασθέν ποσό έχει καταβληθεί στον αντίδικο.
  • Το μέτρο δεν αφορά εκτέλεση καταψηφιστικής απόφασης, η οποία κατέστει τελεσίδικη και ως εκ τούτου εκτελεστή συνέπεια απώλειας των προβλεπόμενων τακτικών ένδικων μέσων.

 
Οι ασθενείς…
Τα θύματα ιατρικού λάθους θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να προχωρούν σε διεκδίκηση αντίστοιχης αποζημίωσης με το ιατρικό λάθος που έχουν υποστεί. Το δικαστήριο θα κρίνει ποιος ευθύνεται και πως θα κληθεί να καλυφθεί το ποσό αποζημίωσης. Πάνω απ’ όλα έρχεται η δικαίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους.
 
ΠΗΓΗ: https://www.dikaiologitika.gr