Οι γιατροί της έκαναν μεταμόσχευση πνεύμονα καπνιστή και πέθανε από καρκίνο

1 Ιουλίου, 2019

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για τις περιπτώσεις όπου ο έλεγχος στα όργανα που δωρίζονται σε ασθενείς δεν επαρκεί με αποτέλεσμα εν τέλει να δημιουργούν κίνδυνο για τη ζωή τους.
Αυτό συνέβη και στην περίπτωση γυναίκας που έπασχε από κυστική ίνωση και τελικά κατέληξε από καρκίνο των πνευμόνων λίγους μήνες μετά τη μεταμόσχευση.
Η ασθενής βρισκόταν υπό ιατρική παρακολούθηση παιδιόθεν καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία της και συγκεκριμένα κυστική ίνωση. Όταν η κατάσταση της επιδεινώθηκε σημαντικά οι γιατροί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση πνευμόνων.
Η εγχείρηση πέτυχε, αλλά η υγεία της ασθενούς είχε αντίθετη πορεία από την αναμενόμενη. Η 57χρονη γυναίκα που ήταν δότης των οργάνων κάπνιζε ημερησίως ένα πακέτο τσιγάρα επί 30 χρόνια. Τα όργανα αφαιρέθηκαν από τον οργανισμό της μετά τον εγκεφαλικό της θάνατο. Ο έλεγχος εκείνη τη δεδομένη στιγμή δεν είχε δείξει κάποια επιπλοκή στους πνεύμονες. 
Μετά τη μεταμόσχευση η ασθενής που δέχτηκε το μόσχευμα ακολούθησε ανασοκατασταλτική θεραπεία με σκοπό να αποδεχθεί ο οργανισμός της το μόσχευμα. Η λήπτρια λόγω της θεραπείας επιτάχυνε τη ανάπτυξη των όγκων. Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο μερικούς μήνες μετά την εγχείρηση.
Ένας ασθενής που κινδυνεύει εναποθέτει όλες του τις ελπίδες στους γιατρούς του. Στην προσπάθεια του να κρατηθεί στη ζωή θα υπακούσει τις συμβουλές του γιατρού χωρίς δεύτερη σκέψη, ειδικά στις περιπτώσεις όπου ο χρόνος είναι πιεστικός.
Οι γιατροί πρέπει να διασφαλίζουν πως οι αποφάσεις που λαμβάνουν είναι οι καλύτερες δυνατές και θα λειτουργήσουν προς όφελος του ασθενή. Κάθε βήμα θέλει μέγιστη προσοχή και αναλυτικό έλεγχο για να αποφεύγονται παρόμοια περιστατικά.
Πηγή: http://www.topontiki.gr