ιατρικά λάθη εγκυμοσύνη

Οι συνηθέστεροι τραυματισμοί βρεφών κατά τον τοκετό

13 Ιουλίου, 2020

Η εξέλιξη της σύγχρονης ιατρικής έχει συμβάλλει δυναμικά, έτσι ώστε η διαδικασία του τοκετού να είναι εξίσου ασφαλής για τη μητέρα και το παιδί. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η ιατρική αμέλεια, ενδέχεται να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες στη υγεία του βρέφους ή της μητέρας του.
Οι παθήσεις που ενδέχεται να προκληθούν στο βρέφος κατά τη διάρκεια του τοκετού, ακόμη και στην περίπτωση που είναι ιάσιμες, μπορούν αδιαμφισβήτητα να προκαλέσουν πόνο και ταλαιπωρία τόσο στο παιδί, όσο και τους νέους γονείς του.
Ακολουθούν ορισμένα συχνά παραδείγματα ιατρικής αμέλειας κατά τη διαδικασία της γέννησης, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στη σωματική και ψυχική υγεία του βρέφους:

Παρακολούθηση ζωτικών σημείων του εμβρύου

Η ανεπιτυχής παρακολούθηση των ζωτικών σημείων του εμβρύου, συνιστά μία από τις συνηθέστερες περιπτώσεις που μπορούν να οδηγήσουν στην πρόκληση τραυματισμού του. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τους τοκετού, η παρακολούθηση των ζωτικών σημείων είναι αναγκαία, διότι σε αντίθετη περίπτωση, ενδέχεται να προκληθούν διά βίου προβλήματα υγείας στο νεογέννητο. Για παράδειγμα, η έλλειψη οξυγόνου μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικές δυσλειτουργίες και να επηρεάσει τη φυσική και γνωστική λειτουργία.

Αποτυχία καισαρικής τομής

Τυχόν προβλήματα κατά τη διάρκεια του τοκετού, ενδέχεται να επιβάλλουν να γίνει καισαρική τομή. Σε αυτή την περίπτωση η γέννηση του βρέφους πραγματοποιείται με χειρουργική μέθοδο, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία της μητέρας και του μωρού της. Ωστόσο, ένας γιατρός ο οποίος επιμένει στη γέννηση με τη μέθοδο της καισαρικής τομής, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς της μητέρας ή του εμβρύου. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, η καθυστέρηση στην εκτέλεση της διαδικασίας, μπορεί να σχετίζεται με την ιατρική αμέλεια.

Λανθασμένη διάγνωση στη μητέρα

Η σωστή προγεννετική φροντίδα αποτελεί ένα ουσιαστικό μέρος της διασφάλισης της υγείας του βρέφους. Σε περίπτωση που ένας γιατρός δεν αναγνωρίσει ορισμένα συμπτώματα ως ενδεικτικά μιας ιατρικής κατάστασης που θα μπορούσε να επηρεάσει το έμβρυο, τότε πρόκειται για ιατρική αμέλεια. Επιπλέον, ορισμένα παραδείγματα καταστάσεων στην υγεία της μητέρας, έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου, όπως η προεκλαμψία, ο διαβήτης κύησης και η υπέρταση.

Τι μπορείτε να κάνετε εάν έχει υποστεί ιατρικό σφάλμα κατά τον τοκετό;

Μία τόσο σοβαρή κατάσταση όπως ο τραυματισμός του βρέφους κατά τη διάρκεια του τοκετού, επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στο ίδιο το παιδί, όσο και στους γονείς τους. Εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχει υπάρξει θύμα μίας τέτοιας κατάστασης, ο Συνήγορος του Ασθενή είναι εδώ για να ακούσει την ιστορία σας και να σας καθοδηγήσει για την ηθική και οικονομική δικαίωση σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας