Οι χειρουργοί με αγενή συμπεριφορά πιο επιρρεπείς σε Ιατρικά Λάθη

Οι χειρουργοί με αγενή συμπεριφορά πιο επιρρεπείς σε Ιατρικά Λάθη!

1 Νοεμβρίου, 2018

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ σε 32.000 ασθενείς και 800 χειρούργους, οι χειρουργοί που είναι αγενείς και δεν δείχνουν σεβασμό προς τον ασθενή είναι πιο πιθανό να κάνουν λάθη στις επεμβάσεις!

Η έρευνα έγινε από το ιατρικό κέντρο Vanderbilt University Medical Center (VUMC) σε συνεργασία με άλλα 6 ακαδημαϊκά κέντρα και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Surgery.

Η έρευνα λοιπόν αποκάλυψε ότι οι ασθενείς που χειρουργούνται από γιατρούς με αγενή συμπεριφορά έχουν 14% πιο πολλές πιθανότητες να εμφανίσουν επιπλοκές μετά την επέμβαση. Αυτές οι επιπλοκές συνήθως είναι εγκεφαλικό, πνευμονία, μολύνσεις, σήψη και μολύνσεις του ουροποιητικού.

Μάλιστα η έρευνα έδειξε ότι η αγενής συμπεριφορά των γιατρών μπορεί να επηρεάσει όλη την ομάδα που συνεργάζεται στην επέμβαση και κατα συνέπεια και την υγεία του ασθενή.

Το ποσοστό 14% ισοδυναμεί με 350.000 επεμβάσεις καθώς στις ΗΠΑ γίνονται 27 εκατομμύρια χειρουργεία το χρόνο! Αρά μιλάμε για έναν πολύ ανησυχητικό αριθμό που θα μπορούσε να είναι πολύ μικρότερος αν η χειρουργική ομάδα λειτουργούσε συνεργατικά και αρμονικά!

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχει σύστημα ελέγχου της ποιότητας των χειρουργικών επεμβάσεων και δεν έχει διεξαχθή παρόμοια έρευνα σχετικά με την αγενή συμπεριφορά και τα χειρουργεία. Σύμφωνα με έρευνα του Πα.Πει συμβαίνουν 6.000 Ιατρικά Λάθη ετησίως στην Ελλάδα και σύμφωνα με έρευνα του ευρωβαρόμετρου το 70% των Ελλήνων πολιτών ανησυχούν ότι θα υποστούν ένα ιατρικό σφάλμα κάποια στιγμή στη ζωή τους, ενώ το 13% δηλώνουν ότι έχουν ήδη υποστεί ιατρικό σφάλμα!

Γνωρίζατε όμως ότι η προσβλητική συμπεριφορά ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει λάθη αλλά αποτελεί από μόνη της Ιατρικό Λάθος και μπορεί να καταγγελθεί;
Αν σας έχει συμβεί μη διστάσετε να μιλήσετε για το περιστατικό! Όσο δεν μιλάτε κάποιος άλλος μπορεί να βρίσκεται στη θέση σας!

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]