Πανεπιστήμιο Πειραιά: Χιλιάδες ιατρικά λάθη μένουν στο παρασκήνιο!

27 Σεπτεμβρίου, 2018

Αίσθηση έχει προκαλέσει το αυξημένο ποσοστό ιατρικών λαθών στην Ελλάδα. Οι ιατροδικαστές εκτιμούν πως κάθε χρόνο γίνονται στην Ελλάδα τουλάχιστον 6.000 ιατρικά σφάλματα.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιά επί 259 περιπτώσεων ιατρικών σφαλμάτων καταγράφει τόσο τη βαρύτητα των ιατρικών λαθών -το 35,9% από αυτά προκαλεί μόνιμες αναπηρίες-, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η καταγραφή των σφαλμάτων ανά ειδικότητα, όπου τα σκήπτρα κρατούν χειρουργοί, μαιευτήρες και ορθοπεδικοί.
Ο καθηγητής Γιάννης Πολλάλης, ο επίκουρος καθηγητή Αθανάσιος Βοζίκης και η διδάκτορας Μαρίνα Ρήγα εκπόνησαν τη μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιά. Στη μελέτη αναλύθηκαν στοιχεία από περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας της τελευταίας δεκαετίας. Τρεις στις πέντε περιπτώσεις αφορούσαν δημόσια νοσοκομεία και μία στις πέντε ιδιωτικές κλινικές.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι ερευνητές εκτιμούν πως πίσω από τα περιστατικά ιατρικού λάθους με σοβαρή έκβαση είναι  χιλιάδες άλλα που δεν αποκαλύπτονται ποτέ. Περιστατικά ιατρικής αμέλειας στα οποία δεν προκαλείται μόνιμη βλάβη στους ασθενείς, σπάνια γίνονται αντιληπτά και καταγγέλλονται.
Μαρτυρία ασθενή αναφέρει συγκεκριμένα:
“Άκουσα τον επικεφαλής χειρουργό να φωνάζει στον βοηθό του. Ένιωσα πόνο. Ένιωσα ότι χάνομαι. Αιμορραγούσα. Δεν ήξερα τι είχε συμβεί. Το διαπίστωσα όταν συνήλθα πλήρως”.
Ο άτυχος ασθενής είχε την ατυχία να υποστεί ζημιά στον σφιγκτήρα κατά τη διάρκεια ουρολογικής επέμβασης, στην οποία υποβλήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας. Η ζωή και η καθημερινότητα του ασθενή έχει επηρεαστεί ανεπανόρθωτα.
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

Οι αιτίες…

Οι ειδικοί αναφέρουν πως σημαντικό ρόλο στην αύξηση των σφαλμάτων παίζει το σύστημα που ακολουθείται. Τα λάθη συμβαίνουν κατα πλειοψηφία σε μονάδες με προβληματικό τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας. Η υποστελέχωση (ποσοτική και ποιοτική), το μη ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, η βαρύτητα των ασθενών, ο αυξημένος φόρτος εργασίας, το κυκλικό ωράριο και η επαγγελματική εξουθένωση αποτελούν τους βασικούς συστημικούς παράγοντες.

Χαμηλή ποιότητα φροντίδας…

Τα δημόσια νοσοκομεία φημίζονται για την κακή διαχείριση τους. Η ανεπαρκής στελέχωση σε νοσηλευτές και το ανεπαρκές επίπεδο εκπαίδευσης, βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών. Το επίπεδο ποιότητας φροντίδας είναι ιδιαίτερα χαμηλό στα ελληνικά νοσοκομεία.

Κακή άσκηση της ιατρικής…

Τα σφάλματα μπορούν να αποδοθούν σε κακή άσκηση της ιατρικής πρακτικής, παρενέργειες φαρμάκων, ιατρικές επεμβάσεις και τεχνολογικό εξοπλισμό. Ιατρικό σφάλμα είναι η αδυναμία μίας προγραμματισμένης ενέργειας να συμπληρωθεί όπως αναμένεται ή η χρήση ενός λανθασμένου σχεδιασμού για να επιτευχθεί ένας θεραπευτικός στόχος.

Παγκόσμιο φαινόμενο…

Μελέτες δείχνουν ότι στις ΗΠΑ σημειώνονται 98.000 θάνατοι κάθε χρόνο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι χάνουν τη ζωή τους 20.000 έως 30.000 άνθρωποι ετησίως εξαιτίας δυσμενών συμβάντων, ενώ στη Γερμανία αναφέρονται 30.000 νεκροί ασθενείς. Από τα στατιστικά διαφαίνεται ότι τα ιατρικά λάθη είναι παγκόσμιο φαινόμενο.
Οι μελέτες παρουσιάζουν ξεκάθαρα ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο απ’ όσο φανταζόμασταν. Οι γιατροί πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν τα πάντα για τις διαδικασίες και τα δικαιώματα τους. Ο ενημερωμένος ασθενής προστατεύει την υγεία του διπλά!

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]