Παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή, η απόφαση του Υπουργείου Υγείας

30 Μαΐου, 2022

΄΄Διάθεση αντιοφικού ορού, μόνο σε νοσοκομεία 3βαθμιας φροντίδας΄΄. Αυτή είναι η απόφαση, που η ελεύθερη μετάφραση της, είναι η εξής: ΄΄δεν πρέπει να σε δαγκώσει φίδι, εάν μένεις σε χωριό’’.

Θύμα λοιπόν αυτής της απόφασης, ήρθε αντιμέτωπος ο κάτοικος ενός χωριού έξω από το Αγρίνιο, ο οποίος δαγκώθηκε από οχιά.

 Όπως ήταν φυσικό, μετά το δάγκωμα του φιδιού, ο τραυματίας έτρεξε να του χορηγήσουν αντιοφικό ορό. Δεν ήταν όμως τόσο εύκολο και παραλίγο να χάσει τη ζωή του, καθώς δεν υπήρχε η ΄΄σωτήρια ένεση΄΄ στο νοσοκομείο της πρωτεύουσας της Αιτωλοακαρνανίας.

Η απόφαση του Υπουργείου Υγείας, (από το 2017 μάλιστα) ότι μόνο τα νοσηλευτικά ιδρύματα 3βαθμιας φροντίδας έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται και να χορηγούν αντιοφικούς ορούς σε ασθενείς, τον έκαναν να ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου, έτσι ώστε να φτάσει στο νοσοκομείο της Πάτρας, να του χορηγηθεί αντιοφικός ορός και να σωθεί.  

Η αιτιολογία για την κατάργηση του αντιοφικού ορού από μη 3βάθμια νοσοκομεία, είναι ότι ο ορός έμενε στα ράφια, έληγε και πετιόταν, με την υψηλή τιμή αγοράς του να μην ΄΄επιτρέπει΄΄ τέτοιες ΄΄σπατάλες΄. 

Ο άνδρας είναι πλέον καλά στη υγεία του και σίγουρα θα παρακαλάει εάν τον ξαναδαγκώσει οχιά, να μην είναι… από χωριό. 

Η εύλογη όμως απορία είναι: τα φίδια, κυκλοφορούν σε χωράφια, αγρούς, χωριά… τι θα γίνει εάν κάποιος, δεν σταθεί τυχερός, όπως ο πρωταγωνιστής του περιστατικού; 

Και αυτό συμβαίνει μόνο για τους αντιοφικούς ορούς ή και με άλλα φάρμακα όπως πχ μια καρδιοτονωτική ένεση ; Ο πολίτης δεν έχει δικαιώματα μόνο όταν είναι ασθενής. Προφανώς, έχει δικαιώματα και ΠΡΙΝ τύχει και γίνει ασθενής. 

Ο… τυχερός ασθενής, θα μπορούσε μετά την περιπέτειά του να κάνει καταγγελία. Γιατί δεν γίνεται να ζεις στην επαρχία και να ξέρεις ότι εάν σε δαγκώσει φίδι, δεν θα βρεις αντιοφικό ορό παρά μόνο σε νοσοκομείο 3βάθμιας φροντίδας. 

Δεν γίνεται πχ οι αγρότες, να είναι καταδικασμένοι. Σίγουρα θα υπάρχει λύση σχετικά με κάποιον ορό πιο οικονομικό που να ΄΄φρενάρει ΄΄ κάπως την εξάπλωση του δηλητηρίου του φιδιού στον οργανισμό. Ή κάποιο κονδύλι που θα καλύπτει την αγορά ενός σωτήριου φιαλιδίου… και ας πεταχτεί.                                                                                                                                                                          Ο κάτοικος ενός χωριού, θα ξέρει ότι υπάρχει. 

Ζητήστε και διεκδικήστε τα δικαιώματά σας. Πριν είναι αργά.