καλα νεα της ημερας

Πειραματικό φάρμακο εξαφανίζει καρκινικούς όγκους!

22 Μαρτίου, 2023

Αισιόδοξα τα νέα για τους ασθενείς

Σε πειραματικό στάδιο βρίσκεται δοκιμαστικό φάρμακο που έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς με καρκίνο του ορθού. Όπως φαίνεται έχει ήδη λάβει καλές κριτικές, καθώς κατάφερε να θεραπεύσει όλους τους ασθενείς!

 

Έχει κλονιστεί ο κόσμος της ογκολογίας, αφού όπως φαίνεται νέα θεραπεία έρχεται στο προσκήνιο, που επιτέλους φέρνει άμεσα αποτελέσματα! Η πειραματική θεραπεία ξεκίνησε σε 14 άτομα με σκοπό την αλλοίωση των όκγων. Μετά από έξι μήνες πειραματικής θεραπείας, οι όγκοι εξαφανίστηκαν και στους 14 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του ορθού σε πρώιμο στάδιο! Η μελέτη έχει ήδη δημοσιευθεί στο «New England Journal of Medicine», ως μια πρωτοποριακή εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες και για άλλους καρκίνους. Οι ερευνητές που ειδικεύονται στον τομέα του καρκίνου του παχέος εντέρου ανυπομονούν για τα τελικά αποτελέσματα, πόσο μάλλον για την χρήση των φαρμάκων.
«Δεν νομίζω ότι κάποιος το έχει ξαναδεί αυτό, καθώς σε κάθε ασθενή εξαφανίστηκε ο όγκος», είπε η Andrea Cercek, ογκολόγος στο «Memorial Sloan Kettering Cancer Center» στη Νέα Υόρκη και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

 

Όπως αναφέρει η μελέτη, οι ασθενείς που είχαν την ίδια γενετική αστάθεια στον καρκίνο του ορθού, δεν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία. Ο καθένας έλαβε εννέα (9) δόσεις ενδοφλέβιας ντοταρλιμάμπης (dostarlimab). Αφορά ένα νέο φάρμακο που έχει σχεδιαστεί για να μπλοκάρει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη καρκινικών κυττάρων που, όταν εκφράζεται, μπορεί να αναγκάσει το ανοσοποιητικό σύστημα να σταματήσει την απόκρισή του στην καταπολέμηση του καρκίνου.

 

Η πειραματική αυτή θεραπεία κράτησε 6 μήνες. Μετά από έξι μήνες, τομογραφίες που κάποτε έδειχναν πολύπλοκους, αποχρωματισμένους όγκους αποκάλυψαν λείο, ροζ ιστό. Οι βιοψίες, οι φυσικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν, δεν εντόπισαν ίχνη καρκίνου, ούτε καν σε σαρώσεις.
Τα αποτελέσματα ήταν τόσο επιτυχημένα που κανένας από τους 14 ασθενείς που ολοκλήρωσαν τη δοκιμή δεν χρειάστηκε να προχωρήσει σε προγραμματισμένη θεραπεία παρακολούθησης χημειοακτινοβολίας ή χειρουργικής επέμβασης, αλλά ούτε είχε σημαντικές επιπλοκές από το φάρμακο.
Τέσσερις εκ των ασθενών, έχουν προχωρήσει στην παρακολούθηση της θεραπείας, αλλά μέχρι στιγμής έχουν τα ίδια υποσχόμενα αποτελέσματα.

 

H Sascha Roth, είναι η πρώτη ασθενής που μπήκε στην πειραματική μελέτη στα τέλη του 2019. Γνωρίζει καλύτερα από όλους τι σημαίνει αυτή η θεραπεία, πόσο μάλλον που βγήκε η μελέτη επίσημα στο κοινό και στον ιατρικο κόσμο.
«Ο ξάδελφός μου από τις Βρυξέλλες είπε ότι και εκεί έχει γραφτεί στην εφημερίδα», «Αγγίζει τους πάντες».

 

Καρκίνος του ορθού

 

Αν και ο καρκίνος του ορθού είναι επηβιώσιμος ακόμα και όταν αντιμετωπίζεται στα αρχικά του στάδια, με παραδοσιακές θεραπείες όπως ακτινοβολία, χημειοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση, αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορεί να αφήσει ασθενείς με μόνιμη δυσλειτουργία του εντέρου και της ουροδόχου κύστης, καθώς και με σεξουαλική δυσλειτουργία και στειρότητα. Σε νέες γυναίκες, η θεραπεία μπορεί να προκαλέσει ουλές στη μήτρα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μείνουν έγκυες.

 

Άλλοι ασθενείς με όγκους του ορθού σε χαμηλή θέση πρέπει να χρησιμοποιούν μόνιμα σάκο κολοστομίας μετά την επέμβαση.

Η μελέτη

 

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς που φέρουν συγκεκριμένη ανωμαλία στον καρκίνο του ορθού. Η θεραπεία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα ασθενών που διέφερε σε ηλικία, φυλή ακόμα και εθνικότητα.
Αν και η θεραπεία στο πρώτο εξάμηνο φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλά, παρόλα αυτά δεν καθησυχάζουμε τους ασθενείς αν δεν επισημοποιηθεί. Για αυτό χρειάζεται παρατήρηση ότι οι όγκοι δεν έχουν επανεμφανιστεί ή δεν έχουν προκαλέσει μεταστάσεις αλλού στο σώμα.

 

Η ανεπάρκεια εμφανίζεται σε περίπου 5 έως 10 τοις εκατό όλων των ασθενών με καρκίνο του ορθού και τείνει να αντιστέκεται στη χημειοθεραπεία.