Pfizer: Τι συμβαίνει με τις παρενέργειες του εμβολίου;

16 Ιουνίου, 2021

Μετά την ανησυχία που περιβάλλει το εμβόλιο της AstraZeneca, με τα περιστατικά θρομβώσεων και τις καταγγελίες ν’ αυξάνονται, έρχεται μία ακόμη ανησυχία για τους πολίτες, αυτή τη φορά από τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα οι ρυθμιστικές Αρχές σε διάφορες χώρες, οι οποίες έχουν επιτύχει ευρεία εμβολιαστική κάλυψη στον πληθυμό τους, αναφέρουν σπάνια περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας που ενδεχομένως να σχετίζονται με τα εμβόλια mRNA BNTb162b (Pfizer vaccine) and mRNA-1273 (Moderna vaccine).

 

Τι συμβαίνει με τις παρενέργειες των εμβολίων

 

Πρόκειται για τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας τα οποία εξετάζονται και στην Ελλάδα, στους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί κυρίως με mRNA σκευάσματα κατά του κορονοϊού, δηλαδή με Pfizer και Moderna. Ο αριθμός των εν λόγω περιστατικών δεν έχει διευκρινιστεί. Υποστηρίζεται ωστόσο, ότι τα όποια περιστατικά έχουν προκύψει, ήταν ήπια αυτοπεριοριζόμενα. Η χρονική συσχέτιση με τον εμβολιασμό δείχνει ότι τα περιστατικά αυτά, ενδέχεται να οφείλονται στον εμβολιασμό των πολιτών.

O  ΕΟΦ εξετάζει περιστατικά μυοκαρδίτιδας

 

Για όλα τα παραπάνω, η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, έχει στρέψει την προσοχή της στον εμβολιασμό των πολιτών με τα δύο εμβόλια που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA. Σύμφωνα με τις αναφορές που υπάρχουν μέχρι σήμερα, οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν άτομα άνω των 60 ετών.  

 

Στην Ελλάδα, το πιο σοβαρό περιστατικό μυοκαρδίτιδας εντοπίστηκε στην Πάτρα και πρόκειται για μία νέα κοπέλα που εμφάνισε σοβαρότερη μυοκαρδίτιδα. Τα υπόλοιπα περιστατικά που διερευνώνται στη χώρα μας για το αν συνδέονται με mRNA εμβόλιο είναι ήπια.

Εξετάζεται η τυχόν συσχέτιση με τον εμβολιασμό

 

Οι γιατροί, εξετάζουν αναλυτικά τα περιστικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας ώστε να διαπιστώσουν εάν ευθύνονται τα υποκείμενα νοσήματα ή το εμβόλιο. Μέχρι στιγμής, δεν έχει εκτιμηθεί αιτιώδης σχέση με τον εμβολιασμό. Παρ’ όλα αυτά, οι πιθανότητες παραμένουν ισχυρές και γι’ αυτό το λόγο εξετάζονται όλοι οι συσχετισμοί και αναμένεται το πόρισμα της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης.

 

Ποιές είναι οι παρενέργειες του εμβολίου; 

 

Μέχρι σήμερα, οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τα εμβόλια έναντι της COVID-19 που έχουν αναφερθεί είναι ήπιες. Αναφέρεται μάλιστα, ότι  διαρκούν για βραχύ χρονικό διάστημα και παρατηρούνται κατά 80% με την πρώτη δόση των εμβολίων. Ανάμεσα στα συμπτώματα αυτών των παρενεργειών περιαμβάνεται: 

 

  • πυρετός 
  • καταβολή
  • πονοκέφαλος
  • μυϊκά άλγη
  • πόνος
  • ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης
  • ρίγος
  • διάρροια
  • ναυτία
 
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα εμβόλια που βασίζονται στην τεχνολογία του mRNA έχουν αναφερθεί αλλεργικές αντιδράσεις, αμέσως μετά τον εμβολιασμό, που σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και σοβαρές και να χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Διευκρινίζεται όμως, ότι τα εμβόλια βρίσκονται υπό κατάσταση συνεχούς επιτήρησης για την ανίχνευση σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών (φαρμακοεπαγρύπνηση). 

Τι λένε οι έρευνες για τα εμβόλια mRNA

 

Τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί είναι κυρίως στις ΗΠΑ και το Ισραήλ και αφορούν νέα άτομα ηλικίας από 18 έως 24 ετών.

 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα από την βάση καταγραφής ανεπιθύμητων ενεργειών εμβολίων (VAERS) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, όπου συγκεντρώνονται οι αναφορές τόσο των ιατρών, όσο και των ασθενών, έχουν καταδειχθεί 216 περιστατικά μυοκαρδίτιδας/περικαρδίτιδας, μετά την πρώτη δόση εμβολίου mRNA και 573 μετά την 2η δόση έως τη 31η Μαΐου. 

 

Ειδικότερα, η διάμεση ηλικία των περιστατικών ήταν 30 μετά την πρώτη δόση και 24 μετά τη 2η δόση. Το 75% των περιστατικών αναφέρεται σε άρρενες ενώ στις ηλικίες 16-24 ο αριθμός περιστατικών υπερβαίνει τον αναμενόμενο για την ηλικιακή ομάδα. Η ανάλυση των δεδομένων υπολογίζει την επίπτωση μυοκαρδίτιδας/περικαρδίτιδας μετά τη 2η δόση εμβολίου mRNA στην ηλικιακή ομάδα 16 έως 39 ετών σε 16.1 περιστατικά ανά εκατομμύριο. 

 

Όλα σχεδόν τα περιστατικά ήταν ήπια. Η εμφάνιση του ήταν με έναρξη πόνου στο στήθος εντός μίας εβδομάδας από τη 2η δόση, ταχεία αποδρομή των συμπτωμάτων εντός μιας εβδομάδας και βελτίωση των καρδιακών δεικτών εντός τριών εβδομάδων μετά από έναρξη υοπστηρικτικής αγωγής. 

 

Διευκρινίζεται, ότι η μυοκαρδίτιδα είναι συνήθως το αποτέλεσμα λοίμωξης από συγκεκριμένους ιούς. Επομένως, αφού το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν περιέχει ιό, η αιτιολογική σύνδεση του με περιστατικά μυοκαρδίτιδας βρίσκεται υπό διερεύνηση. Στις περισσότερες δε περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, ανεξαρτήτως αιτιολογίας, η φλεγμονή του μυοκαρδίου είναι ασυμπτωματική.

Υποψιάζεστε ότι έχετε υποστεί βλάβη λόγω του εμβολίου εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο;

Αποζημίωση για βλάβες από εμβολιασμό

 

Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας  καθιστά σαφές ότι όσοι έχουν υποστεί βλάβη στην υγείας τους μετά από εμβολιασμό, δικαιούνται ν’ αποζημιωθούν, ανεξάρτητα από εάν υπάρχει παράλληλα ιατρικό λάθος. Ακόμη και αν οι τυχόν βλάβες  δημιουργήθηκαν μετά από εμβολιασμό και ανεξάρτητα από το εάν δεν υπάρχει παράνομη πράξη γιατρού (ιατρικό λάθος) και η παρτίδα του εμβολίου δεν αντιμετώπισε πρόβλημα, σύμφωνα με την απόφαση, οι παθόντες πρέπει να αποζημιώνονται από το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο Συνήγορος του Ασθενή είναι δίπλα σας!

Κάθε πολίτης έχει αναφαίρετο το Δικαίωμα στην προκειμένη πανδημία, να διαλευκάνει τα αίτια σωματικών βλαβών σε βάρος της υγείας τους αλλά ακόμη και την αιτία θανάτου συγγενικών/φιλικών του προσώπων, σε όλες τις ύποπτες περιπτώσεις, αλλά ακόμα και σε όλες τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις νόσησης από Covid-19.

 

Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να κινηθεί νομικά και να αποζημιωθεί για τη βλάβη που υπέστη! Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να διεκδικήσει όσα δικαιούται, ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία τόσο τη δική του, όσο και των συγγενικών του προσώπων… 

  

Ο Συνήγορος του Ασθενή μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τι ακριβώς συνέβη στην υπόθεση σας και να σας καθοδηγήσει για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας στο 211-0121395 ή με email στο info@sta.bcla.com για να ενημερωθείτε για τα επόμενα σας βήματα.

Πιστεύετε ότι η υγεία σας παραμελήθηκε λόγω της πανδημίας;

Μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή μας για οποιαδήποτε απορία σας.

Λ. Συγγρού 262, Αθήνα Τ.Κ 17672

+30 211 012 1395

support@sta.bcla.gr

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας