Πήγε στον γιατρό με αυχενικό και έφυγε με παράλυτα χέρια και πόδια!

Πήγε στον γιατρό με αυχενικό και έφυγε με παράλυτα χέρια και πόδια!

31 Ιανουαρίου, 2019

Ένα ιατρικό λάθος που από όπου και να το εξετάσει κανείς δεν μπορεί να μην σοκάρεται από τις λεπτομέρειες. Μια ασθενής που λόγω ενός ανίδεου γιατρού δεν θα μπορεί να ξανακουνηθεί από το κρεβάτι της!
Όλα ξεκίνησαν με ένα πρόβλημα ρουτίνας
Όλα έγιναν κατά την διάρκεια επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε η ασθενής, από γνωστό νευροχειρούργο των Αθηνών, για να αντιμετωπισθεί αυχενικό πρόβλημα που της δημιουργούσε επιπτώσεις και πόνο στο δεξιό άκρο. Μια εγχείρηση που κρίθηκε απαραίτητη, αφού δεν στάθηκε δυνατό να αντιμετωπισθεί με φαρμακευτική αγωγή το πρόβλημα. Ωστόσο, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ο νευροχειρουργός τραυμάτισε τον νωτιαίο μυελό, ο οποίος υπέστη μικροκυστική εκφύλιση. Εξαιτίας του τραυματισμού αυτού, μετά το τέλος της επέμβασης και την αποσωλήνωση της ασθενούς, η νευρολογική εξέταση αποκάλυψε βαριά νευρολογική βλάβη-παραπληγία. Η ασθενής ξύπνησε από τη νάρκωση και ήταν πλήρως παράλυτη στα κάτω άκρα και μερικώς παράλυτη στα άνω!
Η αναγνώριση του λάθους και η καταδίκη
Το Δικαστήριο δέχτηκε ότι ο τραυματισμός αυτός δεν ήταν απλώς μια επιπλοκή, η οποία συμβαίνει γενικά σπανίως και έχει περιγραφεί στη διεθνή βιβλιογραφία σε ποσοστό μέχρι και 1%, αλλά στάθηκε στο πλευρό της ασθενούς εναντίον του γιατρού! Το σκεπτικό του δικαστηρίου ανέφερε ότι η παραπληγία προκλήθηκε μετά βεβαιότητας εξαιτίας της αμελούς συμπεριφοράς του κατηγορούμενου γιατρού, η οποία δημιούργησε την εν λόγω βλάβη που ήταν απότοκος λανθασμένων χειρισμών και κακών τεχνικών κατά τη διαδικασία αφαιρέσεως του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Ο  νευροχειρούργος κρίθηκε ένοχος και καταδικάσθηκε σε 12 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή για σωματική βλάβη από αμέλεια. Η ασθενής που πλέον καλείται να ζήσει μια ζωή – βασανιστήριο αποζημιώθηκε με 50.000 ευρώ!
Η παραπάνω τραγική περίπτωση έρχεται να προστεθεί σε μία μεγάλη λίστα ιατρικών λαθών που είχαν σαν αποτέλεσμα άτυχοι ασθενείς να χάσουν το πολυτιμότερό τους αγαθό, την υγεία τους.
Τα θύματα ιατρικών λαθών δεν πρέπει να σιωπούν, πρέπει να κάνουν στην άκρη τον πόνο ή τον φόβο και τους ενδοιασμούς τους και να επιζητούν τη δικαίωση. Όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο. Κανένας ανεπαρκής και αδιάφορος λειτουργός Υγείας δεν πρέπει να μένει ατιμώρητος. Κανένα θύμα ιατρικού λάθους δεν πρέπει να μένει χωρίς δικαίωση!
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]