Ποιες είναι οι ασθένειες που καταπολεμούνται μέσω της έγκαιρης διάγνωσης;

Ποιες είναι οι ασθένειες που καταπολεμούνται μέσω της έγκαιρης διάγνωσης;

6 Μαρτίου, 2019

Η γνώση είναι δύναμη. Είναι η δύναμη που βοηθά τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν σοβαρές ασθένειες και να βγουν νικητές μέσα από αυτή τη δύσκολη διαδικασία.
Στη συνάντηση του EP Interest Group on Innovation in Health and Social Care συζητήθηκαν και αναλύθηκαν οι ασθένειες που μπορούν να αντιμετωπιστούν και να εξαλειφθούν άμεσα αν υπάρξει έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση. Πιο συγκεκριμένα, όσο νωρίτερα διαγνωστεί ο ασθενής με τη νόσο/ασθένεια, τόσο πιο άμεσα θα ξεκινήσει τη θεραπεία του με αποτέλεσμα να κερδίσει σημαντικό χρόνο.
Οι ασθένειες που αναφέρθηκαν στο συνέδριο είναι:

  • Ο καρκίνος του μαστού
  • Ο Διαβήτης τύπου 2
  • Οι λοιμώξεις που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη
  • Τα καρδιακά επεισόδια
  • Ανοσοποιητική ανεπάρκεια (SCID)

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί πως μία καθυστερημένη ή λανθασμένη διάγνωση μπορεί να έχει τα χείριστα αποτελέσματα για τους ασθενείς, πλήττοντας ανεπανόρθωτα τον άνθρωπο που έχει νοσήσει και να τον οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.
Η διάγνωση σας δίνει το προβάδισμα.
Γνωρίζοντας το πρόβλημα που έχει ασθενήσει τον οργανισμό σας, θα μπορέσετε να πραγματοποιήσετε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και να προχωρήσετε στην θεραπεία.
Ο διαγνωστικός έλεγχος και η έγκαιρη διάγνωση διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανίχνευση μιας νόσου, ειδικότερα όταν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, πριν από την εμφάνιση οποιωνδήποτε συμπτωμάτων. Η δευτερογενής πρόληψη είναι καθοριστική για τον περιορισμό της εξέλιξης της νόσου και τη μεγιστοποίηση των ποιοτικών αποτελεσμάτων για τους ασθενείς, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης. Ωστόσο, η εφαρμογή προγραμμάτων έγκαιρης διάγνωσης και ανίχνευσης εξακολουθεί να λείπει και να μην είναι ισορροπημένη σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ως ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζετε πως η λανθασμένη ή καθυστερημένη διάγνωση αποτελεί σοβαρό ιατρικό λάθος που μπορει να σας ζημιώσει. Εαν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχετε βιώσει παρόμοιο περιστατικό μπορείτε να το αναφέρετε και να διεκδικήσετε αποζημίωση αντίστοιχη του ύψους της βλάβης.
Η εξειδικευμένη ομάδα του Συνήγορου του Ασθενή μπορεί να σας βοηθήσει.
 
Πηγή: http://healthfirsteurope.eu/