Ποιο είναι το συχνότερο ιατρικό λάθος;

11 Σεπτεμβρίου, 2019

Πάνω από 80 περιστατικά χειρουργικών επεμβάσεων σε λάθος σημείο του σώματος έχουν καταγραφεί μόνο τα τελευταία δέκα χρόνια!

Συνήθως, οι επεμβάσεις σε λάθος σημείο του σώματος θεωρούνται από τους περισσότερους ως κάτι εξαιρετικά σπάνιο ή ακόμα και αδύνατο να συμβεί. Ωστόσο, η νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο Αναισθησιολογίας απέδειξε ότι όχι μόνο δεν είναι τόσο σπάνιο να συμβεί αλλά αποτελεί και το συχνότερο ιατρικό λάθος!
Παλαιότερες μελέτης είχαν δείξει ότι οι πιθανότητες για λάθος χειρουργική επέμβαση είναι 1 στα 100.000 χειρουργεία. Η νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια 10 ετών σε 100 νοσοκομεία της Ισπανίας, έδειξε ότι τα περιστατικά ξεπέρασαν τα 80.
Η έκπληξη των ερευνητών ήταν μεγάλη και όπως αναφέρουν “στην πραγματικότητα μπορεί να είναι πολύ περισσότερα καθώς δεν αναφέρονται πάντα τέτοια περιστατικά”.
Τα συμπεράσματα της έρευνας
Συνολικά, σημειώθηκαν 81 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν ορθοπεδικές (48%) και οφθαλμολογικές (28%). Οι 36 περιπτώσεις σχετιζόταν με την διαδικασία της επέμβασης εκ των οποίων μόνο οι μισές πραγματοποιήθηκαν ομαλά ενώ οι υπόλοιπες 45 αφορούσαν αναισθησία σε λάθος σημείο του σώματος.
Επιπλέον, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις (91%) έγινε λανθασμένη περίδεση νεύρου ενώ σε τρεις περιπτώσεις σημειώθηκαν σοβαρές σωματικές βλάβες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου στα ⅔ των επεμβάσεων δεν τηρήθηκε καθόλου ή τηρήθηκε ελλιπές το χειρουργικό πρωτόκολλο ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξαν η κακή επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των γιατρών. 
Τα στοιχεία αυτά χρήζουν άμεση την ανάγκη λήψης μέτρων για την ασφάλεια των ασθενών και την πρόληψη ιατρικών λαθών στο μέλλον. 
 
Πηγή: https://ygeiamou.gr