Ποινική δίωξη για κακομεταχείριση και παραμέληση σε οίκους ευγηρίας.

27 Νοεμβρίου, 2018

Τα τελευταία έτη έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός καταγγελιών στις κοινωνικές Υπηρεσίες και την Αστυνομία, για τις “στέγες” που φιλοξενούν ηλικιωμένους. Όπως γράψαμε και στο άρθρο μας εδώεν έτει 2018 οι οίκοι ευγηρίας στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται εύκολα και ως οίκοι βασανιστηρίων.
Οι παραβιάσεις της νομοθεσίας που καταγγέλθηκαν οδηγούν στην ποινική δίωξη των ιδιοκτητών και του προσωπικού των οίκων ευγηρίας.
Κατά καιρούς επισκέπτονται ειδικά κλιμάκια και επιτροπές τους οίκους ευγηρίας με σκοπό να πραγματοποιήσουν τους απαραίτητους ελέγχους. Σπάνια παρατηρούνται οίκοι χωρίς παραλείψεις, παρατυπίες και προβλήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

 

Οι καταγγελίες αναφέρουν:

  • Κακή ποιότητα τροφίμων και ληγμένα προϊόντα.
  • Εξαιρετικά ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης.
  • Έλλειψη φροντίδας και παρακολούθησης κατά τις βραδινές ώρες.
  • Γενική έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Κακομεταχείριση και εγκλεισμό ηλικιωμένων.
  • Λεκτική και σωματική βία.

 

Πρόσφατα η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προχώρησαν σε σφράγιση οίκου ευγηρίας. Το γηροκομείο λειτουργούσε παρά τα πρόστιμα που του είχαν υποβληθεί. Το συνολικό ποσό των προστίμων είχε ξεπεράσει τις 150.000 ευρώ!
Οι ηλικιωμένοι που “φιλοξενούσε” ο οίκος ζούσαν στον χώρο χωρίς θέρμανση, σίτιση και φροντίδα. Ο ιδιοκτήτης της μονάδας διώχθηκε αυτεπάγγελτα από τον Εισαγγελέα για έκθεση ηλικιωμένων σε κίνδυνο. Οι ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλές περιβάλλον.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι καταγγελίες μπορούν να γίνουν επώνυμα ή ανώνυμα. Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας θα πρέπει να λαμβάνουν τη φροντίδα που τους αρμόζει.
Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και σε περίπτωση που έχουν παραβιάσει το Νόμο να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.
Σε κάθε περίπτωση το θύμα που επιθυμεί να κινηθεί νομικά και να διεκδικήσει αποζημίωση, θα πρέπει να έχει τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα λεγόμενα τους βασίζονται στην πραγματικότητα. Η νομική συμβουλή και καθοδήγησή είναι απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις.
Αν έχετε βιώσει εσείς ή κάποιο οικείο σας πρόσωπο παρόμοιο περιστατικό θα πρέπει να μοιραστείτε την ιστορία σας και να το καταγγείλετε στην αρμόδια υπηρεσία.

Ο Συνήγορος του Ασθενή είναι δίπλα σας!

 

Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να κινηθεί νομικά και να αποζημιωθεί για τη βλάβη που υπέστη! Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να διεκδικήσει όσα δικαιούται, ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία τόσο τη δική του, όσο και των συγγενικών του προσώπων… 

  

Ο Συνήγορος του Ασθενή μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τι ακριβώς συνέβη στην υπόθεση σας και να σας καθοδηγήσει για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας στο 211-0121395 ή με email στο info@sta.bcla.com για να ενημερωθείτε για τα επόμενα σας βήματα.