λανθασμένη διάγνωση

Πώς θα γνωρίζετε εάν σας έγινε λανθασμένη διάγνωση;

1 Ιουνίου, 2020

Η λανθασμένη διάγνωση είναι μια κατάσταση στην οποία ένας γιατρός διαγιγνώσκει μία πάθηση με βάση τα συμπτώματα του ασθενούς και των εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν, η οποία καταλήγει να είναι λανθασμένη. Η εσφαλμένη διάγνωση παρατηρείται σε περιπτώσεις ασθενών με δύο ή περισσότερες ταυτόχρονες παθήσεις, συνήθως λόγω μη κατανοητής διάγνωσης ή λόγω των συμπτωμάτων μιας νόσου που καλύπτουν τα συμπτώματα μίας άλλης. Η λανθασμένη διάγνωση αναπόφευκτα, οδηγεί συνήθως σε λανθασμένη αντιμετώπιση του ασθενούς για την χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας (1).

Πόσο συχνή είναι η λανθασμένη διάγνωση; 

Η Ελλάδα βρίσκεται σε δυσμενή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες όσον αφορά τα ιατρικά λάθη. Η λανθασμένη διάγνωση παρουσιάζεται ως ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα στη χώρα μας. Σύμφωνα με ιατροδικαστή μεγάλου νοσοκομείου (2), στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο καταγράφηκε  σημαντική αύξηση ιατρικών λαθών.  Παράλληλα, όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μας, η λανθασμένη διάγνωση συνιστά ένα άκρως επικίνδυνο ιατρικό λάθος.

 

Πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι οι γιατροί ευθύνονται για διαγνωστικά σφάλματα, τα οποία αφορούν την αποτυχία ανίχνευσης της ασθένειας στο 5%-15% των περιπτώσεων. Ειδικότερα, οι λανθασμένες διαγνώσεις μπορεί να αφορούν την αποτυχία διάγνωσης της ασθένειας, αλλά και περιττές παρεμβάσεις που οφείλονται στην λανθασμένη διάγνωση (3).
Το διαγνωστικό σφάλμα είναι η πιο συχνή αιτία καταγγελίας ιατρικής αμέλειας στις Ηνωμένες Πολιτείες και εκτιμάται ότι συμβάλλει στο θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ασθενών παγκοσμίως κάθε χρόνο (4). Πρόσφατα στοιχεία από έρευνα που έλαβε χώρα στις Η.Π.Α. δείχνουν ότι σχεδόν 1 στους 20 ασθενείς έχει λάβει λανθασμένη διάγνωση (5). Παράλληλα, το ποσοστό των λανθασμένων διαγνώσεων σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις αγγίζει το 20%.

Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην υγεία;

Σκεφτείτε για παράδειγμα την περίπτωση να εμφανίζετε τα συμπτώματα μιας κοινής γρίπης. Ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να καταστείλει τα συμπτώματα σας. Όταν διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματα δεν υποχωρούν και ο γιατρός σας επανεξετάσει,  πιθανώς διαπιστώσει  μία διαφορετική και πιο σοβαρή νόσο.

 

Σε μία τέτοια κατάσταση έχετε χάσει ήδη αρκετό χρόνο σωματικής και ψυχικής ταλαιπωρίας.  Επιπλέον, είναι πιθανό ακόμη και  να έχει προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη στον οργανισμό σας, λόγω της λανθασμένης ή καθυστερημένης διάγνωσης.  
Παρά τα παραπάνω, οι ερευνητές τονίζουν τα ιατρικά σφάλματα που σχετίζονται με τη λανθασμένη διάγνωση δε μπορούν να εξαλειφθούν πλήρως. Γι’ αυτό το λόγο, οι στόχοι για την αντιμετώπιση τους θα πρέπει να προσδιοριστούν ως προς τη μείωση της βλάβης που δύναται να προκαλέσουν και όχι για την εξάλειψη όλων των σφαλμάτων.

Ποιες νομικές επιλογές υπάρχουν μετά από εσφαλμένη διάγνωση;

 

Είναι σαφές ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστική για την πορεία της υγεία σας. Ακόμη και αν ένα πρόβλημα θα πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος από τον ειδικό ιατρό, η σωστή καθοδήγηση είναι εξαιρετική σημαντική για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε πάθησης. Το πλήθος ιατρικών υποθέσεων που έχουμε συναντήσει στο Συνήγορο του Ασθενή, μας έχει διδάξει ότι η ενημέρωση των ασθενών για τα δικαιώματα τους είναι αναγκαία  για τη διασφάλιση οποιουδήποτε ζητήματος υγείας.

 

Οι νομικές προσφυγές είναι η συνήθης πρακτική που ακολουθούν οι ασθενείς που έχουν υποστεί σωματική και ψυχική βλάβη από μία λανθασμένη διάγνωση, προκειμένου να δικαιωθούν.

 

Ο Συνήγορος του Ασθενή σας βοηθά να κατανοήσετε τα δικαιώματα σας και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια σας να βοηθήσουμε να δικαιωθείτε και να διεκδικήσετε την αποζημίωση που σας αξίζει.

Πηγές:
(1) Xuehong, W. & Ζeng, R. (2019). Common Reasons for Misdiagnoses and Omitted Diagnoses. Handbook of Clinical Diagnostics. 397-398
(2) ΑΠΕ – ΜΠΕ
(3)  Pelaccia, Τ., Messmanc, Α. & Klined, J. (2020). Misdiagnosis and failure to diagnose in emergency care: Causes and empathy as a solution. Patient Education and Counseling.
(4) ο.π. Pelaccia Τ.
(5) Doc Panel

Ο Συνήγορος του Ασθενή είναι δίπλα σας!

Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να κινηθεί νομικά και να αποζημιωθεί για τη βλάβη που υπέστη! Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να διεκδικήσει όσα δικαιούται, ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία τόσο τη δική του, όσο και των συγγενικών του προσώπων… 

  

Ο Συνήγορος του Ασθενή μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τι ακριβώς συνέβη στην υπόθεση σας και να σας καθοδηγήσει για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας στο 211-0121395 ή με email στο info@sta.bcla.com για να ενημερωθείτε για τα επόμενα σας βήματα.