καλα νεα

Πως θα ήταν αν οι επόμενες wearable συσκευές θα αφορούσαν την υγεία μας και τοποθετούνταν στα δόντια μας;

23 Μαρτίου, 2023

Αισιόδοξα τα νέα για τους ασθενείς

Μια νέα τεχνολογία wearables αναπτύσσεται και στον χώρο της υγείας και όπως φαίνεται από τα πρώτα αποτελέσματα είναι άκρως θετικά και ενδιαφέροντα. Σκοπός είναι μια συσκευή, εφαρμογή, να μπορεί να ελέγχει τον οργανισμό μας και να τσεκάρει αν είμαστε καλά.

Σύμφωνα με τα τεχνολογικά νέα, μία νέα μικροσυσκευή έρχεται με ακόμα μικρότερο μέγεθος. Η εταιρία Silicon Labs ανέπτυξε το xG27 chipset το οποίο είναι αρκετά μικρό και αρκετά αποδοτικό ενεργειακά, για να φέρει την επανάσταση στον τομέα των wearables. Συγκεκριμένα το xG27 SoC διαθέτει έναν επεξεργαστή και έρχεται σε δύο εκδόσεις. Η μία θα έχει υποστήριξη Bluetooth και η άλλη Zigbee με παρόμοια πρωτόκολλα. Το μέγεθός του κυμαίνεται από 2mm έως 5mm ανάλογα την έκδοση και είναι ένα από τα μικρότερα Bluetooth chip στον κόσμο.

Ο wearable αισθητήρας θα τοποθετείται στο δόντι όπου και θα πραγματοποιεί αναλύσεις με γνώμονα το σάλιο. Ο αισθητήρας είναι τόσο μικρός που μπορεί να κολληθεί σε έναν γομφίο, παρακολουθώντας διαρκώς το σάλιο του ασθενή, επιτρέποντας έτσι σε οδοντιάτρους αλλά και άλλες ιατρικές ειδικότητες να ελέγχουν τον ασθενή για πάνω από 1.000 ιατρικές καταστάσεις! Έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές της συσκευής και απομένει μόνο η έγκριση από ρυθμιστικές αρχές, με το πραγματικό προϊόν να απέχει 12-18 μήνες από την έλευσή του στην αγορά.

Θα μπορεί μέσω ενός αισθητήρα να παρακολουθεί την γλυκόζη, μέχρι και με ένα φορητό ηλεκτροκαρδιογράφημα να παρακολουθεί την κατάσταση σας.

Πέρα από τον τελικό καταναλωτή, αποτελεί και μία πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή για νοσοκομεία και επαγγελματίες υγείας.