Πόσα ιατρικά λάθη συμβαίνουν τελικά στην Ελλάδα; Δίνονται αποζημιώσεις;

Πόσα ιατρικά λάθη συμβαίνουν τελικά στην Ελλάδα;

22 Νοεμβρίου, 2023

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 1 στους 10 ασθενείς στην Ευρώπη και τον κόσμο υφίσταται ζημία κατά τη νοσηλεία του στο σύστημα υγείας.

 

Στην Ελλάδα, τα στοιχεία είναι παρόμοια με αυτά της ΕΕ. Σύμφωνα με έρευνα του 2006, το 13% των Ελλήνων έχει υποστεί στην οικογένεια του ένα σοβαρό ιατρικό λάθος, το 9% έχει υποστεί ζημιά από λάθος σε φαρμακευτική αγωγή και το 86% πιστεύει ότι τα ιατρικά λάθη είναι σημαντικό ζήτημα στη χώρα και πρέπει να υπάρξει σχετική πολιτική αντιμετώπισης.

 

Αποζημιώσεις για ιατρικά λάθη στην Ελλάδα

 

Σύμφωνα με έρευνα του ΠΑΠΕΙ, η μέση αποζημίωση που επιδικάζεται σε λάθη μαιευτήρων ξεπερνά τις 620.000 ευρώ, σε λάθη νευροχειρουργών ξεπερνά τις 450.000 ευρώ, μικροβιολόγων τις 391.000, σε υποθέσεις Γενικής Χειρουργικής τις 324.000, σε υποθέσεις που αφορούν πλαστικούς χειρουργούς τις 170.000 ευρώ κλπ.

Στην Ελλάδα, έχει δημοσιευθεί απόφαση δικαστηρίου για αποζημίωση άνω των 2 εκατ. ευρώ σε μητέρα που σήμερα ο 15χρονος γιός της εμφανίζει αναπηρία της τάξεως του 85% λόγω λαθών στον τοκετό.

Σε έρευνα από το 2000 έως το 2009 σε 128 περιπτώσεις ιατρικής ευθύνης, η μέση αποζημίωση έφτασε σε 292.613 ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 35,41% της αξιωμένης αποζημίωσης.

 

Επιπλέον, η συνεργασία και η εμπιστοσύνη μεταξύ ασθενών, επαγγελματιών υγείας, διευθυντών νοσοκομείων, ιατρικών συμβουλίων και της κυβέρνησης είναι ουσιαστικής σημασίας για να φτάσουμε στη ρίζα του προβλήματος.

 

Εάν πιστεύετε ότι έχετε υποστεί ιατρικό λάθος, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε αμέσως με έναν δικηγόρο. Ένας έμπειρος δικηγόρος μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα δικαιώματά σας και να διεκδικήσετε την αποζημίωση που δικαιούστε.

 

Στον Συνήγορο του Ασθενή, έχουμε μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση υποθέσεων ιατρικών λαθών. Θα σας παρέχουμε την υποστήριξη και τις συμβουλές που χρειάζεστε για να υπερασπιστείτε τα δικαιώματά σας και να εξασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή έκβαση για την υπόθεσή σας.

Βρείτε μας σήμερα για μια πρώτη επικοινωνία, χωρίς καμία δέσμευση.