Σηπτικό σοκ από λανθασμένη διάγνωση γιατρού

Σηπτικό σοκ από λανθασμένη διάγνωση γιατρού

20 Ιουνίου, 2019

Μία λάθος διάγνωση γιατρού σε ασθενή οδήγησε σε σηπτικό σοκ. Ο ασθενής και η οικογένεια του βρέθηκαν σε μία ιδιαίτερα ψυχοφθόρα περιπέτεια που δεν πίστευαν ποτέ ότι θα βιώσουν.
Όπως ανέφερε η σύζυγος του ασθενή, ο άνδρας της είχε έντονους πόνους στην κοιλιακή περιοχή και λόγω της έντονης τάσης για εμετό αποφάσισαν ότι πρέπει να εξεταστεί άμεσα από ειδικό.
Ο άνδρας μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο κοντινότερο κέντρο υγείας. Οι γιατροί διέγνωσαν κολικό νεφρού και πρόβλημα στον προστάτη. Ο ασθενής αντιμετώπιζε δυσκολία στην ούρηση, κάτι που αποδόθηκε σε …ψυχολογικό πρόβλημα. Του συνταγογράφησαν χάπια και τον άφησαν να επιστρέψει σπίτι.
Στην πραγματικότητα ο ασθενής έπασχε από οξεία σκωληκοειδίτιδα με περιτονίτιδα, που οδήγησε σε σηψαιμία. Κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο και λόγω της αρχικής διάγνωσης των γιατρών χάθηκε πολύτιμος χρόνος.
Η επιστροφή του στο σπίτι αποδείχθηκε λανθασμένη και εφιαλτική καθώς ήρθε αντιμέτωπος με ακόμα εντονότερος πόνους που τον οδήγησαν και πάλι στο νοσοκομείο. Κατά την δεύτερη εισαγωγή του το ιατρικό προσωπικό αποφάσισε να τον υποβάλλει σε αξονική, κατά την οποία διαπίστωσαν οξεία σκωληκοειδίτιδα με περιτονίτιδα που ήδη βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο.
Τα όργανα του άνδρα είχαν αρχίσει να δυσλειτουργούν και η κατάσταση του ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη. Έπειτα από αρκετές εξετάσεις και συμβούλια τελικά ο ασθενής εισήχθη στο χειρουργείο με οξύ σηπτικό σοκ που είχε επηρεάσει πλέον όλα τα όργανά του. Ο χειρούργος και οι υπόλοιποι γιατροί που βρέθηκαν στο χειρουργείο κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Το χειρουργείο διήρκησε δυόμιση ώρες και στη συνέχεια ο άνδρας εισήχθη στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου, όπου και παρέμεινε για 17 μέρες. Καθ’όλη τη διάρκεια βρισκόταν σε βαθιά καταστολή και με ελάχιστες ελπίδες για να ζήσει. Δυστυχώς είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος, το σηπτικό σοκ είχε επηρεάσει τον οργανισμό του.
Παρ’όλα αυτά ο ασθενής έδειξε τη δύναμή του και κρατήθηκε στη ζωή. Αν και σε αρχικό στάδιο είχε αρκετό δρόμο μπροστά του, έδειξε θετικά δείγματα στην υγεία του και κατάφερε να επιβιώσει.
Τι θα συνέβαινε όμως εάν δεν τα κατάφερνε; Ή καλύτερα… πως θα ήταν τα πράγματα εάν είχε διαγνωστεί εξ αρχής με το ιατρικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε;
 
Πηγή: https://www.briefingnews.gr