Στο μικροσκόπιο του Υπουργείου τα “φακελάκια”

26 Αυγούστου, 2019

Εδώ και ένα χρόνο έχει ξεκινήσει το “ξεσκόνισμα” υποθέσεων που αφορούν τον χρηματισμό γιατρών. Το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να φτάσει στο τέλμα την πάγια τακτική κατάχρησης του ιατρικού επαγγέλματος που εκμεταλλεύεται την ανθρώπινη ανάγκη.
Οι υποθέσεις αφορούν ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες για τα γνωστά “φακελάκια”. Τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουν απολυθεί από το ΕΣΥ τουλάχιστον 15 γιατροί που είχαν λάβει φακελάκι, ενώ δεκάδες άλλοι βρίσκονται ακόμη σε αργία και έχουν περάσει από επιτροπή.
Μέσα στα επόμενα έτη αναμένεται να εφαρμοστούν τρία σημαντικά μέτρα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αποφυγή νέων περιστατικών και η προστασία του Έλληνα πολίτη και ασθενή από την εκμετάλλευση και εξαπάτηση.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν:
 

  • Ανώνυμο ηλεκτρονικό σύστημα καταγγελιών. Με σκοπό να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία αναφοράς περιστατικών.
  • Αυστηροποίηση της νομοθεσίας. Ο νόμος δεν πρέπει να αφήνει περιθώρια για “παραθυράκια” και οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρούνται από τη Δικαιοσύνη.
  • Ενίσχυση της πειθαρχικής διαδικασίας. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου των Γιατρών θα αναλαμβάνει να διευθετεί άμεσα τις υποθέσεις.

 
Οι παραπάνω πρακτικές θα ενισχύσουν τη διαδικασία διαφάνειας και προστασίας των ασθενών που πέφτουν θύματα στην ανάγκη τους να θεραπευτούν ή να φροντίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. 
 
Πηγή: https://www.healthreport.gr