Τα 10 συγκλονιστικότερα λάθη στα ιατρικά χρονικά

23 Ιανουαρίου, 2023

Οι ιστορίες που θα διαβάσετε, είναι μονάχα ένα μέρος των συνολικών παγκόσμιων ιατρικών λαθών! Υπάρχουν ιατρικά λάθη που μπορεί να αποβούν μοιραία τόσο για την ίδια τη ζωή του ασθενούς, όσο και για τη μελλοντική ποιότητα ζωής που θα έχει.
Στην ιστορία της ιατρικής επιστήμης έχουν καταγραφεί αμέτρητα περιστατικά αμέλειας ή αδιαφορίας των γιατρών, με κορυφαία τα 10 ιατρικά λάθη που ακολουθούν…

1. Λάθος σε κλινική εξωσωματικής.

Nancy Andrews

Η κ. Nancy Andrews από τη Νέα Υόρκη προσπαθούσε χρόνια μαζί με το σύζυγό της να αποκτήσουν ένα παιδί. Οι απόπειρες εξωσωματικής πολλές, όπως και οι αποτυχημένες απόπειρες. Στην τελευταία προσπάθεια που έκαναν, συνειδητοποίησαν πως το μωρό είναι πιο σκουρόχρωμο από όσο περίμεναν.Χρειάστηκε να γίνουν ένα σωρό ιατρικές εξετάσεις. οπως και τεστ DNA.
Το αποτέλεσμα είναι πως κατά την επέμβαση, ο εμβρυολόγος στην κλινική είχε μπερδέψει τα σπερματοζωάρια, χρησιμοποιώντας κατά λάθος σπέρμα άλλου άντρα για να γονιμοποιήσει τα ωάρια της Nancy…

2. Η μεταμόσχευση καρδιάς και μη συμβατότητα!

Jesica Santillan

Η Jesica Santillan, σε ηλικία 17 ετών, αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά της και αυτό επιδεινώθηκε. Μαζί με την οικογένεια της επισκέφθηκαν τις ΗΠΑ όπου συνάντησαν γιατρούς. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι έπρεπε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς. Η μεταμόσχευση πέτυχε, μονάχα που ο ασθενής δεν τα κατάφερε, καθώς έφυγε λίγες εβδομάδες από μη συμβατότητα.
Το προσωπικό όπως και ο γιατρός, δεν έλεγξαν ποτέ τη συμβατότητα καρδιάς του δότη με τη νεαρή κοπέλα!

3. Μία λάθος διάγνωση στα γεννητικά όργανα

Benjamin Houghton

Ο 47χρονος βετεράνος πιλότος της πολεμικής αεροπορίας κ. Benjamin Houghton, επισκέφθηκε νοσοκομείο West Los Angeles VA Medical Center καθώς ένιωθε πόνους στον αριστερό του όρχι. Σύμφωνα με τις εξετάσεις, θα έπρεπε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση του ενός όρχι, καθώς είχε παρουσιαστεί καρίνος… Οι μετέπειτα εξετάσεις που έκανε, απέδειξαν πως κανένας καρκίνος δεν υπήρχε.
Το λάθος, είχε γίνει και ο Benjamin ακρωτηριάστηκε…
Αποζημίωση: 200.000 δολάρια.

4. Κατάλοιπα του χειρουργείου έμειναν στα όργανα του

Ο κ. Donald Church χειρουργήθηκε τον Ιούνιο του 2000 στο Σιάτλ για αφαίρεση όγκου και βρέθηκε αμέσως μετά την επέμβαση να έχει έναν μεταλλικό συσπειρωτήρα στην κοιλιά του. Μπορεί να γλίτωσε από τον καρκίνο που είχε στην κοιλιακή χώρα αλλά η αμέλεια ενός γιατρού λίγο έλειψε να του στοιχίσει τη ζωή.
Αποζημίωση: 7.000 δολαρίων.

5. Κατά λάθος στο χειρουργείο για επέμβαση ανοιχτής καρδιάς!

 

Μια γυναίκα 67 ετών, επισκέφθηκε το νοσοκομείο προκειμένου να κάνει μια αγγειογραφία εγκεφάλου. Η εξέταση απαιτούσε την παραμονή της στο νοσοκομείο για ένα 24ωρο. Από λάθος, όμως, αντί να μεταφερθεί σε δωμάτιο βρέθηκε στο χειρουργικό τραπέζι έτοιμη να υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς! Σώθηκε όταν ο γιατρός που την παρακολουθούσε ανησύχησε για την αργοπορία της και έκανε τον κόσμο ανάστατο προκειμένου να την ανακαλύψει.

6. Μια τρύπα στο κρανίο έγινε σε λάθος σημείο!

Μια 87χρονη γυναίκα μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με εγκεφαλική αιμορραγία. Η λύση που δόθηκε στο χειρουργείο, ήταν να τρυπήσει ο γιατρός την αριστερή πλευρά που αιμορραγούσε. Αντ’ αυτού, όμως, ο νευροχειρουργός άνοιξε μία τρύπα στη δεξιά πλευρά του κρανίου! Μόλις κατάλαβε το λάθος του, ατάραχος έκλεισε τη λάθος τρύπα και ξεκίνησε να τρυπάει στη σωστή πλευρά.

7. Του ακρωτηρίασαν λάθος… πόδι!

Ο ο 52χρονος Willie King έπρεπε να προβεί σε ακρωτηριασμό του ενός ποδιού του, εξαιτίας κάποιας σοβαρής πάθησης που είχε δημιουργήσει ανεπανόρθωτη ζημιά. Η επέμβαση ξεκίνησε και όλα πήγαιναν καλά μέχρι που η χειρουργική ομάδα κατάλαβε ότι αφαιρούσε το… λάθος πόδι! Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει και τα δυο του πόδια.
Αποζημίωση: 900.000 δολάρια

8. Αφαίρεσαν κατά λάθος το υγιές νεφρό!

Οι εξετάσεις έδειξαν καρκίνο στον ένα του νεφρό με αποτέλεσμα να πρέπει άμεσα να αφαιρεθεί. Η επέμβαση έγινε και πέτυχε. Μόνο που οι εξετάσεις και η βιοψία που έγιναν ανακαλύψαν ότι ο εν λόγω νεφρός ήταν απολύτως υγιής.
Είχε αφαιρεθεί λάθος νεφρό.

9. Λάθος του αναισθησιολόγου…

Ο κ. Sherman Sizemore επισκέφθηκε το νοσοκομείο με αφόρητους πόνους στην κοιλιά. Η χειρουργική επέμβαση έπρεπε να γίνει άμεσα προκειμένου να ανακαλύψουν την αιτία. Ο αναισθισιολόγος χορήγησε στον ασθενή φάρμακα για να μουδιάσει αλλά απέτυχε στη γενική αναισθησία. Αυτός είχε ως αποτέλεσμα ο ασθενής να αισθάνεται τρομερό πόνο κατά την επέμβαση αλλά να μην μπορεί να κινηθεί ή να επικοινωνήσει με τους γιατρούς. Η εμπειρία ήταν τόσο τρομακτική που δύο εβδομάδες μετά το χειρουργείο… αυτοκτόνησε!

10. Παρέκαμψαν τη λάθος αρτηρία!

Ο κωμικός ηθοποιός Dana Carvey υποβλήθηκε σε διπλό by pass στην καρδιά του με αίσια έκβαση. Οι ενοχλήσεις, όμως, επανεμφανίστηκαν μετά από λίγο διάστημα γεγονός που τον οδήγησε σε μια σειρά νέων εξετάσεων. Ο λόγος; Ο γιατρός που τον χειρούργησε είχε παρακάμψει τη λάθος αρτηρία! Ο Dana έπρεπε να χειρουργηθεί εκ νέου για να ανοιχτεί η σωστή αρτηρία.
Αποζημίωση: 7,5 εκατομμυρίων δολάρια

 

Τι Συμβαίνει με τα Ιατρικά Λάθη στην Ελλάδα;

Υπολογίζεται ότι τα ιατρικά λάθη στη χώρα μας αγγίζουν τα 6.000 ετησίως, χωρίς φυσικά όλα να φτάνουν στη δικαιοσύνη. Αφενός συχνά το γεγονός αποκρύπτεται από τον ασθενή ή αποδίδεται σε φυσικό επακόλουθο της νόσου του και αφετέρου οι ασθενείς δεν επιθυμούν να μπλέξουν σε δικαστικές περιπέτειες θεωρώντας ότι απέναντί τους θα βρουν το Γολιάθ του συστήματος.

Πάντως, σύμφωνα με έρευνα του ευρωβαρόμετρου, το 70% των Ελλήνων ανησυχούν ότι θα υποστούν ένα ιατρικό σφάλμα (ιατρικά λάθη), ενώ το 13% δηλώνουν ότι έχουν ήδη υποστεί ιατρικό σφάλμα σε νοσοκομείο.
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η τάση των καταγγελιών είναι αυξητική κυρίως λόγω ευαισθητοποίησης του κοινού και ενημέρωσης για τα δικαιώματά του, αλλά και μιας κρίσιμης αλλαγής στον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας που έδωσε τέλος στην αντίληψη ότι ο γιατρός είναι ο απόλυτος θεός της ιατρικής πράξης: πρόκειται για συνεργασία ιατρού-ασθενούς.

Μάλιστα, ανάμεσα στους μικροπωλητές, στους διαδρόμους των νοσοκομείων κυκλοφορούν σήμερα και οι γνωστοί «αμελειολόγοι», δικηγόροι που ψάχνουν πελατεία ανάμεσα στους ασθενείς για ιατρικά λάθη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι γιατροί προχωρούν σήμερα σε ασφάλιση αστικής ευθύνης σε περίπτωση ιατρικού λάθους.

Πηγή: https://healthpharma.gr/