Τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτές και γιατρούς

18 Φεβρουαρίου, 2020

Σύμφωνα με έρευνα, οι ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας συνεχώς αυξάνονται, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, 1 στους 5 Έλληνες δηλώνει πως δεν έλαβε υπηρεσίες υγείας (εξέταση, διάγνωση ή θεραπεία), παρόλο που την είχε ανάγκη.
Όσον αφορά τους καρκινοπαθείς 1 στους 3 δήλωσε ότι έχει πρόβλημα πρόσβασης στο γιατρό του ενώ 1 στους 4 έχει δύσκολη πρόσβαση στα φάρμακα του.
 Αναλυτικότερα, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι:

  • Η Ελλάδα έχει αναλογικά τον μεγαλύτερο αριθμό γιατρών και τον μικρότερο αριθμό νοσηλευτών στην Ε.Ε.
  • Στα έτη 2001 – 2016 το ιατρικό δυναμικό της χώρας υπερδιπλασιάστηκε, παρά το μεγάλο κύμα μετανάστευσης που υπήρχε. Συγκεκριμένα, το 2017 υπήρχαν στην Ελλάδα πάνω από 65.000 γιατροί
  • Διαθέτουμε υπερπληθώρα χειρουργών, γυναικολόγων και παθολόγων στην Ευρώπη αλλά και το χαμηλότερο ποσοστό γενικών γιατρών για πρωτοβάθμια φροντίδα
  • 1 στους 4 γιατρούς είναι άνεργος ή αυτοαπασχολούμενος
  • Συνολικά στη χώρα υπάρχουν 277 νοσοκομεία, από τα οποία μόνο τα 125 είναι δημόσια

Κατά την διάρκεια της κρίσης οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν δραματικά. Τα μνημόνια έφεραν σημαντικές μειώσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας και μόνο τα έτη 2012 – 2016 το ποσό των μειώσεων έφτασε τα 14,7 δισ. ευρώ!
 
Πηγή: https://www.sofokleousin.gr