αναβολές_Χειρουργείων

Τεράστιες ελλείψεις στην Αιμοδόσια και αναβολές Χειρουργείων

12 Φεβρουαρίου, 2021

Από τον περασμένο Μάϊο ο Συνήγορος του Ασθενή, ήδη έχει τονίσει το σοβαρό ζήτημα με τις χιλιάδες αναβολές χειρουργείων που ακυρώνονται καθημερινά, εξαιτίας της πανδημίας. Το πρόβλημα φαίνεται ότι συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με τους ασθενείς να ταλαιπωρούνται και να διατρέχουν ολοένα και περισσότερους κινδύνους για την υγεία τους.

Ταλαιπωρία δίχως τέλος…

 

Οι ασθενείς καλούνται να έρθουν αντιμέτωποι με τις τεράστιες λίστες αναμονής, προκειμένου να υποβοληθούν σε μία σοβαρή χειρουργική επέμβαση, καθώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχει επιβαρυνθεί από την πανδημία και αδυνατεί τους περιθάλψει ως οφείλει. Ακόμη και οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα, ενημερώνονται για την ακύρωση του χειρουργείου τους. Ως αποτέλεσμα, έχει ήδη αναβληθεί το 40% των χειρουργικών επεμβάσεων σε πολλά από τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας μας, με επίκεντρο την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Ίδια κατάσταση και στις διαγνώσεις…

 

Την ίδια στιγμή οι νέες διαγνωστικές εξετάσεις έχουν μειωθεί στο ήμισυ. Σοβαρές και χρόνιες παθήσεις των ασθενών, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και η υπέρταση, θέτουν τη ζωή τον ασθενών σε υψηλό κίνδυνο εξαιτίας των καθυστερημέων διαγνώσεων. Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι οι αναβολές στις χειρουργικές επεμβάσεις θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο και οδηγήσουν σε νέες και πολύμηνες λίστες αναμονής.

 

Τονίζουν μάλιστα τον κίνδυνο ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους ασθενείς, οι οποίες πάσχουν από σοβαρά προβλήματα και ανησυχούν για το πότε και αν θα προλάβουν να χειρουργηθούν!
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε και στην οποία συμμετείχαν 356 νοσοκομεία από τις 5 ηπείρους, έδειξε ότι το 40% των ογκολογικών ασθενών παρουσίασε επιδείνωση στον καρκίνο τους (από μικρή βλάβη έως και μετάσταση) και 1 στους 10 έχασε τουλάχιστον ένα κύκλο χημειοθεραπείας. 

 

Παράλληλα, μειώθηκαν κατά 40% οι νέες διαγνώσεις καρκίνων στην Ελλάδα το 2020 σε σχέση με το 2019. Εικάζεται ότι το γεγονός οφείλεται στο φόβο τον ασθενών να προβούν σε προληπτικό τσεκ-απ, προκειμένου να μην έρθουν σε επαφή με κάποιο κρούσμα κορονοϊού και μολυνθούν από τον ιό.

Ελλείψεις στην Αιμοδόσια και συνεχείς αναβολές Χειρουργείων

 

Το Υπουργείο Υγείας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί η κατάσταση, συστήνει τον περιορισμό των προγραμματισμένων επεμβάσεων κατά 80%. Τονίζει ακόμη ότι υπάρεχουν τεράστιες ελλείψεις σε αίμα, οι οποίες καθημερινά μεγαλώνουν περισσότερο. Έτσι, οποιοδήποτε χειρουργείο το οποίο δε συνιστά έκτακτο ή ογκολογικό περιστατικό, αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας. Η διακοπή της εθελοντικής Αιμοδοσίας λόγω της πανδημίας, υποστηρίζεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αναβολή των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάνσεων, καθώς υπάρχουν επεμβάσεις που απαιτούν πολλές φιάλες αίματος.

 

Ακόμη και οι ασθενείς με ογκολογικά περιστατικά, συναντούν αναβολές στις προγραμματισμένες επεμβάσεις τους ή καθυστερήσεις. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας εκτιμάται ότι παγκοσμίως αναβλήθηκαν τουλάχιστον 2,5 εκατ. χειρουργικές επεμβάσεις. Το εντυπωσιακό είναι μάλιστα, ότι οι περισσότερες αφορούσαν σε ογκολογικά περιστατικά,  σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Χειρουργικής Ογκολογίας.

Οι συνέπειες της πανδημίας

 

Ο Συνήγορος του Ασθενή τονίζει διαρκώς την ανάγκη προστασίας των ασθενών που δε νοσούν από τον Covid-19. Το Journal of Medicine, σε πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε, υποστήριξε ακριβώς αυτή τη σημαντική και κρίσιμη ανάγκη λήψης έγκαιρων αποφάσεων από τους αρμόδιους ιατρούς, ώστε να παρέχεται η απαραίτητη φροντίδα σε όλους τους ασθενείς.

 

Εάν η καθυστερημένη αντιμετώπιση ενός προβλήματος που υγείας που αντιμετωπίζετε οφείλεται στην κατάσταση της πανδημίας του κορονοϊού, ανάλογα με τις συνθήκες που περιβάλλουν το περιστατικό στην υγεία σας, ενδέχεται να μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση. Ο προσδιορισμός της αιτίας είναι ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας διεκδικήσης σας.

 

Ο Συνήγορος του Ασθενή μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τι ακριβώς συνέβη στην υπόθεση σας και να σας καθοδηγήσει για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Η ομάδα μας στελεχώνεται από έμπειρους ιατρικούς εμπειρογνώμονες και νομικούς συμβουλους που είναι σε θέση να καθορίσουν γιατί ένα χειρουργικό όργανο αφέθηκε μέσα σας μετά από μια χειρουργική επέμβαση.

 

Επικοινωνήστε σήμερα με το Συνήγορο του Ασθενή στο 211-0121395 ή με email στο info@sta.bcla.com.

Πιστεύετε ότι η υγεία σας παραμελήθηκε λόγω της πανδημίας;

Μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή μας για οποιαδήποτε απορία σας.

Λ. Συγγρού 262, Αθήνα Τ.Κ 17672

+30 211 012 1395

support@sta.bcla.gr

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας