Τι συμβαίνει στα νοσοκομεία της Κεντρικής Ελλάδας;

9 Σεπτεμβρίου, 2019

Η έκθεση της ΠΟΕΔΗΝ αναδεικνύει όλα τα προβλήματα και τις ελλείψεις τόσο σε προσωπικό, όσο και σε εξοπλισμό στα νοσοκομεία της Κεντρικής Ελλάδας.
Η υποστελέχωση σε γιατρούς και νοσηλευτές οδηγεί τους ασθενείς σε ανασφάλεια και αδιέξοδο. Οι δομές και ο μηχανικός εξοπλισμό των νοσοκομείων δεν συντηρείται, ούτε ανανεώνεται. Οι εργαζόμενοι θέτουν τους υπεύθυνους προ των ευθυνών τους, καθώς η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.
ΓΝΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις  που αγγίζουν το 40% των οργανικών θέσεων στους τραυματιοφορείς και στο βοηθητικό προσωπικό. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτές  και αναισθησιολόγους, με αποτέλεσμα από τις εννέα αίθουσες των χειρουργείων να λειτουργούν μόνο οι πέντε εδώ και χρόνια. Οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν έως και ένα χρόνο για να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις.
ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ: Καταγράφονται προβλήματα στις υποδομές του νοσοκομείου. Μόνο με δωρεές ανακαινίζονται κάποια τμήματα. Τα υπόλοιπα λειτουργούν με τριτοκοσμικές συνθήκες άκρως επικίνδυνα για την ασφάλεια των ασθενών κι εργαζομένων. Σε κάποια τμήματα ο  ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι ξεπερασμένος. Η έλλειψη σε νοσηλευτικό και τραυματιοφορείς φτάνει στο 40%.
ΜΕΘ Καρδιοθωρακοχειρουργικής (ΑΧΕΠΑ): Σοβαρή είναι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Εδώ κι ένα χρόνο, οι νοσηλευτές μειώθηκαν από 18 σε 12. Επειδή παραβιάζεται συστηματικά κάθε έννοια ασφαλούς λειτουργίας της μονάδος ΜΕΘ λόγω σοβαρής υποστελέχωσης, υπάρχει κίνδυνος για τους νοσηλευόμενους ασθενείς.
ΓΝΘ  ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: Οι ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό φτάνουν στο 30%. Αξονικός  τομογράφος δεν υπάρχει κι ο μαστογράφος είναι πολύ παλιός κι όχι ψηφιακός.
ΓΝΘ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μεγάλες οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό. Εβδομήντα εργαζόμενοι είναι με κοινωφελή προγράμματα και λήγει η θητεία τους το επόμενο διάστημα.
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μεγάλη είναι η έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό καθώς λείπουν σχεδόν οι μισοί τραυματιοφορείς. Προβληματικές είναι και οι κτιριακές υποδομές.
ΓΝ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ: Οι ελλείψεις προσωπικού σε όλους τους κλάδους φτάνουν το 40%. Υπάρχουν επίσης σοβαρά κτιριακά προβλήματα λόγω επέκτασης κι ανάπτυξης τμημάτων με την κατάσταση να είναι ασφυκτική για ασθενείς και εργαζόμενους.
ΓΝ ΚΙΛΚΙΣ: Ο αξονικός τομογράφος (ο μοναδικός στο νομό) δε λειτουργεί όλο το 24ωρο, λόγω έλλειψης ακτινολόγων και χειριστών. Δε λειτουργεί ο μαστογράφος, ο ορθοπαντογράφος, ενώ υπάρχει μόνο ένας  τραυματιοφορέας σ’ ολόκληρο το νοσοκομείο τη νύχτα! Σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε μαιευτικό προσωπικό. Δυσλειτουργίες υπάρχουν στις εξής κλινικές: χειρουργική, παιδιατρική, ψυχιατρικής, ουρολογικής, λόγω έλλειψης ιατρών. Η χρηματοδότηση δεν επαρκεί για συντήρηση υλικοτεχνικών υποδομών κι εξοπλισμού.
ΓΝ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ: Ο γυναικολόγος και ο παιδίατρος τις μισές μέρες του μήνα καλύπτουν εφημερίες στο Κιλκίς, ενώ υπάρχει μόνο ένας καρδιολόγος κι ένας χειρουργός με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι εφημερίες.
ΓΝ ΒΕΡΟΙΑΣ: Τραγικές είναι οι ελλείψεις σε τραυματιοφορείς και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Εξαιτίας της ελάχιστης χρηματοδότησης έχει σταματήσει η κατασκευή νέας πτέρυγας που θα στεγάσει εντατική μονάδα με οκτώ κρεβάτια. Σήμερα η ΜΕΘ έχει μόνο τρεις κλίνες.
ΓΝ ΝΑΟΥΣΑΣ: Δεν διαθέτει αξονικό τομογράφο. Υπάρχουν μόνο τρεις αναισθησιολόγοι που καλύπτουν κι άλλες περιοχές! Η έλλειψη στους νοσηλευτές φτάνει το 40%. Κλειστή είναι η μαιευτική κλινική λόγω έλλειψης ιατρών. Υπάρχουν μόνο δύο ακτινολόγοι με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι εφημερίες. Εξαιτίας έλλειψης πληρώματος ασθενοφόρων δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες και οι ασθενείς με εξιτήριο που χρήζουν μεταφορά με ασθενοφόρο παραμένουν στο νοσοκομείο ως και μια εβδομάδα, με κίνδυνο νοσοκομειακών λοιμώξεων, αύξηση των νοσηλειών και δέσμευση κρεβατιού!
ΓΝ ΣΕΡΡΩΝ:  Σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, όπως ουρολόγους, νευρολόγους και ορθοπεδικούς, με άμεση επίπτωση στη δυσλειτουργία των κλινικών. Η αναμονή για οφθαλμολογικά χειρουργεία φτάνει εως και 12 μήνες!. Μεγάλη και η έλλειψη στους τραυματιοφορείς  που φτάνει το 50% και σε βοηθητικό προσωπικό.
ΓΝ ΕΔΕΣΣΑΣ: Η Μαιευτική κλινική παραμένει κλειστή. Τοκετοί  δεν γίνονται. Οι πολίτες αναγκάζονται να απευθυνθούν σε ιδιώτες μαιευτήρες. Υπάρχουν μόνο τρεις ακτινολόγοι, με αποτέλεσμα να μην  καλύπτονται οι εφημερίες. Σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, τραυματιοφορείς (50%), νοσηλευτικό (40%) και βοηθητικό προσωπικό, με άμεση  συνέπεια την υπολειτουργία τμημάτων. Η ΜΕΘ με τρία κρεβάτια , λειτουργεί με ένα νοσηλευτή στη βάρδια.
ΓΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ: Το νοσοκομείο καλύπτει όλη τη Χαλκιδική , με τουρίστες και παραθεριστές να φτάνουν το ένα εκατομμύριο το καλοκαίρι. Ωστόσο εδώ και χρόνια υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και τραυματιοφορείς ως 50%. Άνοιξε έπειτα από τέσσερα χρόνια η ΜΕΘ, αλλά είναι υποστελεχωμένη και υπολειτουργεί. Εξαιτίας της υποστελέχωσης δεν ανοίγει και η νέα πτέρυγα των επειγόντων που είναι έτοιμη εδώ και τέσσερα χρόνια.
ΓΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ: Δεν λειτουργεί ακόμη ο μοναδικός αξονικός τομογράφος λόγω έλλειψης προσωπικού, εκπαίδευσης κι αδειοδότησής του από τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ. Η Μαιευτική και η Ψυχιατρική κλινική λειτουργούν οριακά λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Από τους τρεις φύλακες σε κυκλικό ωράριο, ο ένας εξυπηρετεί την ψυχιατρική κλινική ως φύλακας ασθενών και βοηθάει και τη νοσηλεύτρια.
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΕΤΡΑΣ ΟΛΥΜΠΟΥ: Μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, στις υποστηρικτικές υπηρεσίες, σε Κοινωνικούς Λειτουργούς και Εργοθεραπευτές. Οι Μονάδες λειτουργούν στις βάρδιες με νοσηλευτικό κάτω από τα όρια ασφαλείας.
 
πηγή:https://www.ethnos.gr