Της αφαίρεσαν τη γνάθο ενώ είχε ένα απλό οίδημα από οδοντικό εμφύτευμα

20 Μαΐου, 2019

Της αφαίρεσαν τη γνάθο ενώ είχε ένα απλό οίδημα από οδοντικό εμφύτευμα.
Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη σε μία οδοντιατρική κλινική στη Νέα Ζηλανδία. Όλα πήγαν λάθος…
Ένα εργαστηριακό μπέρδεμα οδήγησε σε μία λάθος διάγνωση. Οι γιατροί διέγνωσαν μία γυναίκα με καρκίνο του στόματος και προχώρησαν άμεσα σε αφαίρεση μέρους του σαγονιού.
Τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο παθολόγος που θα έκανε τη διάγνωση έριξε κατά λάθος τα δείγματα δύο ιστών στο πάτωμα με αποτέλεσμα να τα μπερδέψει. Εν συνεχεία η λανθασμένη διάγνωση πέρασε στα χέρια των γιατρών που έβαλαν την 63χρονη στο χειρουργείο.
Η γυναίκα ενώ είχε ένα απλό πρήξιμο από ένα οδοντικό εμφύτευμα, διαγνώστηκε λανθασμένα με καρκίνο του στόματος – γεγονός που οδήγησε τους γιατρούς να αφαιρέσουν την δεξιά πλευρά της άνω γνάθου της.
Συμπληρωματικά με την αφαίρεση μέρους της γνάθου και την ψυχική οδύνη, η γυναίκα προκειμένου να γίνει αναδόμηση της γνάθου της, αναγκάστηκε να παραχωρήσει τμήματα των οστών και των αιμοφόρων αγγείων του ποδιού της, με αποτέλεσμα τώρα να αντιμετωπίζει δυσκολία στο περπάτημα.
Οι ιατρική ομάδα έμεινε άναυδη μη μπορώντας να πιστέψει πως είναι δυνατόν να μπερδέψει κάποιος τα δείγματα και ακόμα και στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, να μην ζητήσει επανεξέταση και επιπρόσθετη λήψη ιστών, έτσι ώστε να κατοχυρώσει την αυθεντικότητα και την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων.
Τα οδοντιατρικά λάθη, η λάθος διάγνωση και ο λάθος χειρισμός των ιατρικών περιστατικών μπορεί να αποζημιωθεί… Βασική προϋπόθεση όμως αποτελεί η αποκάλυψη του περιστατικού από τον ασθενή που έχει υποστεί το λάθος.
 
Πηγή: https://www.healthweb.gr