Το ιατρικό λάθος που άφησε να γεννηθεί παιδί με αναπηρία 80% Κατατέθηκε αγωγή (2)

Το ιατρικό λάθος που άφησε να γεννηθεί παιδί με αναπηρία 80% – Κατατέθηκε αγωγή

24 Αυγούστου, 2023

Γυναικολόγος ο οποίος παρακολουθούσε εγκυμονούσα, παρέλειψε βασικές εξετάσεις με αποτέλεσμα το μωρό να γεννηθεί με 80%.

 

Σε αγωγή προχώρησαν οι γονείς του νεογνού, για ιατρική αμέλεια εις βάρος του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και στον γυναικολόγο του οποίου παρακολουθούσε την εγκυμονούσα μέχρι τον τοκετό.
Η ημερομηνία που δόθηκε από την δικαστική αίθουσα και αφορά την πρώτη ακρόαση, έχει δρομολογηθεί για την 28η Σεπτεμβρίου 2023 και αφορά την αγωγή που άσκησε το ανδρόγυνο, διεκδικώντας αποζημιώσεις από αδικοπραξία και συγκεκριμένα για ιατρική αμέλεια που οδήγησε στην γέννηση του παιδιού τους με το σύνδρομο Rubinstein – Taybi. Ένα σύνδρομο που το έχει καταστήσει ανάπηρο σε ποσοστό 80%!

 

Ας δούμε αναλυτικά την υπόθεση

 

Όλα ξεκίνησαν όταν τον Απρίλιο του έτους 2015, η μητέρα του μωρού κατέστη για δεύτερη φορά έγκυος. Η πρώτη επίσκεψη έγινε στον ιδιώτη γιατρό που είχε αναλάβει και την πρώτη της εγκυμοσύνη.

 

Υπεβλήθη σε υπερηχογραφικό έλεγχο του οποίου επιβεβαίωσε την εγκυμοσύνη με πιθανή ημερομηνία τοκετού την 21-12-2015.
Στις 18-05-2015 επισκέφθηκαν μαζί με τον σύζυγο της το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου όπου νέος γυναικολόγος ανέλαβε την παρακολούθηση της κυήσεως.
Βεβαιώθηκε πως όλα εξελίσσονταν ομαλά και της ζητήθηκε να επανέλθει στις 12-06-2015. Με τη διενέργεια υπερηχογραφικού ελέγχου φαινόταν η νέα μέτρηση όπου θα έδινε πιθανή ημερομηνία τοκετού στις 13-12-2015. Σύμφωνα με τον γιατρό «το έμβρυο είχε μεγαλώσει πολύ, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διενέργεια μέτρησης της αυχενικής διαφάνειας», μιας εξέτασης αρκετά σημαντικής κατά τον προγεννητικό έλεγχο.

 
-Με την εξέταση αυτή μπορούν να διαγνωσθούν σοβαρές γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου και κατ’ επέκταση να προσδιοριστεί εγκαίρως και με ασφάλεια κατά πόσο το έμβρυο είναι υγιές.-

 

Δεν είναι σύνηθες να παραγράφεται ή να αμελείται μια τέτοια σοβαρή εξέταση, καθώς και την αναγκαιότητας αυτής. Όπως ήταν λογικό αυτό ανησύχησε και την ίδια την εγκυμονούσα καθώς εξέφρασε τους φόβους της για την αδυναμία εκτελέσεώς της. Ο ιατρός την καθησύχασε και την διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα, αφού ήταν σε νεαρή ηλικία (κάτι που δεν υφίσταται) και ότι οι δύο εγκυμοσύνες της δεν απείχαν μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ τους.
Στις 22-08-2015 πραγματοποιήθηκε υπερηχογράφημα β’ επιπέδου στις εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου (αποτελεί το σημαντικότερο υπερηχογράφημα για τη διάγνωση των προγεννητικών ανωμαλιών του εμβρύου) όπου διαβεβαιώθηκε προφορικά ότι όλα έβαιναν ομαλά και ότι κυοφορούσε ένα υγιές άρρεν τέκνο με φυσιολογική ανάπτυξη, χωρίς να παραδώσει εγγράφως το αποτέλεσμα του υπερηχογραφικού ελέγχου.
Τα αποτελέσματα όλα θετικά που την οδηγούσαν σε μια υγιή γέννα. Στις 29-11-2015, εισήχθη για την προγραμματισμένη καισαρική τομη. «τοκετός με εκλεκτική καισαρική τομή». Η γέννα πραγματοποιήθηκε την επομένη ημέρα στις 30-11-2015 όπου και έλαβε χώρα ανάνηψη του νεογνού με ambu λόγω νωθρότητας και κυάνωσης και τέθηκε σε hood (θερμοκοιτίδα) με οξυγόνο.
Το βρέφος δεν το έλαβε και ρωτούσε συνέχεια για το πού βρισκόταν και εάν όλα είχαν εξελιχθεί ομαλά. Οι απαντήσεις που λάμβανε ήταν είχε τοποθετηθεί σε θερμοκοιτίδα όπου θα έπρεπε να παραμείνει για λίγο χρονικό διάστημα, με το αιτιολογικό ότι είχε «ενεργηθεί εντός της κοιλίας μου και είχε καταπιεί τα διαρρέοντα υγρά».
Επετράπη να δει το μωρό μια ημέρα μετά, όπου και παρατήρησε μορφολογική ανωμαλία στα άνω και κάτω άκρα.
Η απάντηση του νοσοκομείου ήταν πως: «πολλά παιδάκια γεννιούνται έτσι». Εξαδάκτυλο» και τα δακτυλάκια των ποδιών του ήταν ενωμένα.

Παρατήρησαν επίσης ασυμμετρία των ώτων, ότι ο αντίχειρας του αριστερού άνω άκρου ήταν αφύσικα στραβός και ότι τα μάτια του δεν είχαν το ίδιο μέγεθος.

 

Το βρέφος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», όπου υπεβλήθη σε μια σειρά εξετάσεων. Διεγνώσθη ότι το παιδί πάσχει από το σύνδρομο rubinstein –taybi, μια γενετική συστηματική διαταραχή που επηρεάζει πολλά συστήματα των οργάνων του σώματος και παρουσιάζει αναπηρία σε ποσοστό 80%. Ψυχοκινητική και νοητική καθυστέρηση που σημαίνει πως χρειάζεται ειδική υποστήριξη από μια ομάδα αποκατάστασης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Χρήζει εντατικής βοήθειας από φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και από εξειδικευμένους στην ειδική αγωγή επαγγελματίες υγείας, ενώ κρίνεται αναγκαίο να υποβληθεί σε μια σειρά χειρουργικών επεμβάσεων για την κρυψορχία, τον εγκέφαλο, τον διαχωρισμό των δαχτύλων.

 

Η δικηγορική εταιρία BCLA και ο Συνήγορος του ασθενή, γνώστες του είδους, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιες υποθέσεις βγαίνουν στο φως της δικαιοσύνης.
Παρόμοια υπόθεση βρίσκεται στο αρχείο μας και σύντομα θα ανακοινωθεί.