Το ιατρικό λάθος, που βαφτίστηκε Covid

26 Νοεμβρίου, 2021

Η πρώτη εκταφή νεκρού με νόσημα και αιτιολογία θανάτου Cov19, έλαβε χώρα στην Κατερίνη τον περασμένο Μάρτιο. Ο 79χρονος άνδρας κατέληξε μερικές μέρες μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο με κορονοϊό, με τη ληξιαρχική πράξη θανάτου να αναφέρει ως αίτια- εκτός από covid- καρδιακή ανακοπή, σηπτική καταπληξία και ζάχαρο. Η οικογένεια όμως είχε την πληροφορία, ότι ο θανόντας ΄΄ έφυγε΄΄ από ιατρική αμέλεια και ζήτησε – μέσω εισαγγελέα- την εκταφή του, με σκοπό την νεκροψία.

Η εισαγγελική αρχή, ενέκρινε το αίτημα από τη στιγμή που υπάρχει ο ισχυρισμός ότι ο ιός νεκροποιείται σε 3 μέρες.

Το επίχρισμα που λήφθηκε από φάρυγγα ήταν αρνητικό στον ιό και η ιατροδικαστική υπηρεσία Θεσσαλονίκης προέβη στη νεκροψία/νεκροτομή. Ο τεχνικός σύμβουλος που εκπροσώπησε την οικογένεια, επιβεβαίωσε για ιατρικό λάθος και συγκεκριμένα για τραύμα στην τραχεία, καθώς και για μώλωπα στο αριστερό μάτι. Το τραύμα στην τραχεία, ήταν και εκείνο που προκάλεσε το θάνατο στον άτυχο άνδρα. 

Πόσες τέτοιες περιπτώσεις δεν ΄΄βαφτίστηκαν΄΄ Covid; Πόσες αιτίες θανάτου δεν αποδόθηκαν ως ΄΄νόσημα΄΄. Τα ερωτηματικά των συγγενών, οδήγησαν το ΕΟΔΥ να αλλάξει τις οδηγίες του και να γίνονται πλέον νεκροψίες σε τέτοιες περιπτώσεις. 

Στο άρθρο του Συνήγορου Του Ασθενή, μπορείτε να ενημερωθείτε για το δικαίωμα να ζητήσετε να μάθετε εάν ο δικός σας άνθρωπος, χάθηκε από covid ή από κάποιο ιατρικό λάθος και το νόσημα ήταν απλώς η δικαιολογία. Είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση και διαδικασία, αλλά εάν υπάρχει η υπόνοια για ιατρική αμέλεια, πρέπει να τολμήσετε και να ζητήσετε να μάθετε την αλήθεια.

Ο Συνήγορος Του Ασθενή, θα είναι κοντά σας με όλες τις ιατρικές και νομικές δυνάμεις του, έτσι ώστε να σας στηρίξει και να αποδώσει δικαιοσύνη στη ψυχή που έφυγε από ένα λάθος.