Υποστελέχωση στο Νεφρολογικό Τμήμα της Μυτιλήνης! Κίνδυνος για Ιατρικό Λάθος!

27 Ιουλίου, 2018

Υποστελέχωση στο Νεφρολογικό Τμήμα της Μυτιλήνης! Κίνδυνος για Ιατρικό Λάθος!

Το νεφρολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης έχει μείνει μόνο με ένα νεφρολόγο, το οποίο οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα! Η ΔΗΠΑΚ Γιατρών Λέσβου έβγαλε ανακοίνωση για το γεγονός και τονίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης!

Με την υποστελέχωση του τμήματος, όχι μόνο τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των νεφροπαθών αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η μοναδική γιατρός να εξουθενωθεί και να προκληθεί κάποιο Ιατρικό Λάθος!  

Η ΔΗΠΑΚ αναφέρει ότι στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου φαίνεται ότι το Νεφρολογικό τμήμα είναι πλήρως ανεπτυγμένο με 3 νεφρολόγους. Κάτι που απέχει από την πραγματικότητα αφού μία μόνο νεφρολόγος απέμεινε κι έχει τη βοήθεια άλλης μίας γενικής ιατρού. Αυτό προέκυψε γιατί η μία νεφρολόγος βγήκε σε αναρρωτική άδεια εγκυμοσύνής και η άλλη, η οποία είναι και διευθύντρια του τμήματος, βγαίνει στη σύνταξη. Η διευθύντρια έχει ενημερώσει τη Διεύθυνση του νοσοκομείου για τη πρόθεση συνταξιοδότησης από τον Ιανουάριο!

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μην μπορεί να λειτουργήσει το Νεφρολογικό Τμήμα με σωστό πρόγραμμα εφημεριών και να πραγματοποιούνται οι τακτικές αιμοκαθάρσεις και φυσικά να μην μπορεί μία νεφρολόγος μόνη της να λειτουργήσει το τακτικό πρωινό Νεφρολογικό Ιατρείο που εξυπηρετεί όλους τους νεφροπαθείς του νησιού και να ανταποκριθεί επαρκώς στα έκτακτα περιστατικά!

Φυσικά να τονίσουμε ότι υπάρχει αυξημένος φόρτος εργασίας στο Νοσοκομείο λόγω προσφύγων αλλά και τουριστών που επισκέπτονται το νησί για τις καλοκαιρινές τους διακοπές!

Ο Συνήγορος του Ασθενή ελπίζει σύντομα να βρεθεί λύση για το θέμα και να μην προκληθεί κανένα Ιατρικό Λάθος ή κινδυνεύσει κάποιος νεφροπαθής λόγω ελλιπούς ιατρικής φροντίδας!

Δείτε ακριβώς τι γράφει η ΔΗΠΑΚ Γιατρών Λέσβου και πώς υποστηρίζει ότι αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων:

α) Το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου υποτίθεται ότι ανανεώθηκε το 2013 και ενώ όχι μόνο δεν αυξήθηκε ο αριθμός των νεφρολόγων, αποκαλύπτεται δυστυχώς σήμερα ότι μετέτρεψαν κάποια στιγμή μια 4η θέση νεφρολόγου σε ιατρό άλλης ειδικότητας. Ετσι δυστυχώς άφησαν ένα τμήμα με περισσότερους από 80 σταθερούς αιμοκαθαιρόμενους, με επιπλέον επισκέπτες αλλά και πρόσφατα πρόσφυγες αιμοκαθαιρόμενους, ένα τμήμα με περισσότερες από 1.500 επισκέψεις στο εξωτερικό του ιατρείο και όλα τα νεφρολογικά επείγοντα του νησιού και νοσηλευόμενους νεφροπαθείς σε άλλες κλινικές, με τρεις ιατρούς νεφρολόγους χωρίς να δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης και άλλου.

β) Το υπουργείο στάθηκε αρνητικό στο αίτημα της ΟΕΝΓΕ να ενταχθεί το Νοσοκομείο Μυτιλήνης στη Γ’ ζώνη, αποκλείστηκε το κίνητρο που μπορούσε να δοθεί σε νέους ειδικούς ιατρούς να το στελεχώσουν, αλλά και η δυνατότητα να μετακινηθούν πιο εύκολα ειδικοί ιατροί από άλλα νοσοκομεία στο δικό μας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

γ) Η σημερινή διοίκηση του νοσοκομείου δεν έλαβε καμιά μέριμνα για την έστω και προσωρινή κάλυψη τουλάχιστον της θέσης της διευθύντριας που είχε δηλώσει ήδη από το Γενάρη την πρόθεσή της να συνταξιοδοτηθεί.

δ) Η διοίκηση επίσης δεν προτίθεται να δαπανήσει έστω και ένα ευρώ προκειμένου να καλύψει έστω και στοιχειωδώς το πρόγραμμα εφημεριών, παρόλο που εμείς επιμένουμε ότι είναι απαραίτητος τουλάχιστον και δεύτερος νεφρολόγος, ο οποίος θα μπορεί να δώσει λύση όχι μόνο στο επείγον κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης αλλά και στην παρακολούθηση και αντιμετώπιση τακτικών και επειγόντων νεφρολογικών περιστατικών. Ο νεφρολόγος που φαίνεται θα έρθει μόνο για ένα μήνα, δεν δίνει μόνιμη λύση στο πρόβλημα.