Ξέχασαν γάζα σε στομάχι… 23 χρόνια!

21 Σεπτεμβρίου, 2022

Ασθενής στην Αμερική, δεν φτάνει που είχε να αντιμετωπίσει ένα σπάνιο τύπο καρκίνου, παραλίγο να κινδυνεύσει από σηψαιμία, λόγω… ξεχασμένης γάζας στο στομάχι της.  

Η άτυχη γυναίκα, το 1999 υποβλήθηκε σε μια σειρά επεμβάσεων και συγκεκριμένα σε γαστρεκτομή και επιπλοεκτομή, πριν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία λόγω αδενοκαρκινώματος του γαστρικού βλεννογόνου. Τότε ήταν που ξεχάστηκε και η γάζα.  

Οι γιατροί αν και το είχαν εντοπίσει σε εξετάσεις, ποτέ δεν μπήκαν στον κόπο να παρατηρήσουν τι ήταν αυτή η περίεργη μάζα στη δεξιά πλευρά του στομαχιού. 

Πριν από λίγο καιρό όμως, η γυναίκα, επί δύο μέρες υπέφερε από έντονο κοιλιακό πόνο, έντονο πυρετό και νυχτερινές εφιδρώσεις, αλλά και πρήξιμο στο κάτω δεξί άκρο της. Επίσης παρουσίασε μια ανεξήγητη ανορεξία, η οποία την έκανε να χάσει 17 κιλά, τα οποία αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 10% της μάζας του σώματός της. Σύμφωνα με το nypost.com, η άτυχη γυναίκα (της οποία τα στοιχεία δεν δημοσιοποιήθηκαν) πήγε στο νοσοκομείο και μετά τις απαραίτητες εξετάσεις αυτή την φορά οι γιατροί εντόπισαν ότι πρόκειται για μια ξεχασμένη γάζα από το προηγούμενο χειρουργείο.

Το περιστατικό αυτό καταγράφηκε και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Cureus Medical, ως σπάνια περίπτωση ιατρικής αμέλειας και ΄΄συμπεριφορά΄΄ οργανισμού στη μακροχρόνια ΄΄παραμονή΄΄ της γάζας. Στην Αμερική φαίνεται, αυτά τα φαινόμενα είναι σπάνια, αλλά αποζημιώνονται και άμεσα.

Ο Συνηγορος του Ασθενή έχει στο ιστορικό του αρκετές υποθέσεις ασθενών, οι οποίοι έκαναν καταγγελία για ΄΄ξεχασμένα΄΄ ιατρικά αναλώσιμα (κυρίως γάζες). Οι ασθενείς το μόνο που εισέπραξαν στην αρχή, ήταν ένα «συγγνώμη». Ήταν όμως αρκετό τη στιγμή που κινδύνεψε η ζωή τους και χρειάστηνα να πληρώσουν, για να αντιμετωπίσουν ό,τι τους άφησε αυτή η ιατρική αμέλεια; 

Τα λάθη ναι, είναι ανθρώπινα… αλλά όχι ιατρικά. 

Γι αυτό, καταγγελία άμεσα… χωρίς να χαθεί ούτε λεπτό δικαιοσύνης!