15 ιατρικές γάζες

15 ιατρικές γάζες ξέχασαν μέσα στο σώμα χειρουργημένης!

26 Φεβρουαρίου, 2021

Ένα ακόμη ιατρικό λάθος ήρθε στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, αυτή τη φορά με θύμα μία χειρουργημένη γυναίκα. Περίπου πέντε μήνες μετά τη γυναικολογική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη, σε δημόσιο νοσοκομείο της χώρας, ενημερώθηκε, ότι οι γιατροί είχαν ξεχάσει στο σώμα της… 15 ιατρικές γάζες!

 

Το χρονικό του ιατρικού λάθους…

 

Όλα ξεκίνησαν ότι η άτυχη γυναίκα, από χωριό του Ηρακλείου Κρήτης, έπρεπε να κάνει ένα χειρουργείο γυναικολογικής φύσης. Στη συνέχεια, χρειάστηκε να προχωρήσει σε μία νέα επέμβαση λόγω μητρορραγίας, την οποία παρουσία. Εκεί, ενημερώθηκε ότι οι αφόρητοι πόνοι που ένιωθε όλο αυτό το διάστημα οφείλονταν στις ξεχασμένες γάζες….

 

Η γυναίκα ασφαλώς και κινήθηκε νομικά, καταθέτωντας μήνυση σε βάρος μαιευτήρα-γυναικολόγου, αλλά και κατά παντός συνυπευθύνου γιατρού ή/και νοσηλευτή, προκειμένου να καταγγγείλει το περιστατικό και να διεκδικήσει αποζημίωση για τη βλάβη που υπέστη. Η καταγγέλλουσα μετέβη στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα συνοδευόμενη από τον δικηγόρο της.

Η μήνυση σε βάρος του γιατρού…

 

Η μήνυση που κατέθεσε η γυναίκα το πρωί της Τρίτης 23 Φεβρουαρίου, αναφέρεται στο αδίκημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια “από πρόσωπο το οποίο όφειλε λόγω του επαγγέλματος του να επιδείξει ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του (ιατρική πράξη)”.

 

Ειδικότεδρα, όπως περιγράφεται στη μήνυση, μετά την πρώτη προγραμματισμένη επέμβαση της, βίωσε αφόρητους πόνους, καθιστώντας την καθημερινότητα της μαρτυρική. 

 

Η υγεία της καταγγέλουσας της χειροτέρευε από μέρα σε μέρα. Χρειάστηκε να μεταβεί δύο φορές σε Κέντρο Υγείας, προκειμένου να επισκεφθεί ιδιώτες γιατρούς, ιδιωτική κλινική, να κάνει αλλεπάλληλες εξετάσεις, να καταβάλλει τα έξοδα όλων αυτών…

 

και τελικά να διαπιστωθεί ότι όλη αυτή τη ταλαιπωρία και ο κίνδυνος στον οποίο βρίσκονταν, οφείλονταν σε ιατρικό λάθος!! 

 

Έτσι, μόλις διαπιστώθηκε τι ακριβώς έχει στη συμβεί, κατά τη διάρκεια της δεύτερης επέμβασης της, αφαιρέθηκαν συνολικά 15 γάζες από το πρόσφατα χειρουργημένο σώμα της.

Τόσο ο μηνυόμενος αρμόδιος μαιευτήρας – γυναικολόγος, όσο και η ιατρική του ομάδα στο δημόσιο νοσοκομείο, είναι πλέον αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη δεδομένου ότι “ξέχασαν” να αφαιρέσουν τις ιατρικές γάζες.

Η γυναίκα έχει δεχθεί σοβαρή βλάβη στην υγεία της. Πέρα από τη σωματική βλάβη που έχει υποστεί, η καθημερινότητα της έγινε πιο δύσκολη με ιδιαίτερη ψυχική επιβάρυνση λόγω της κατάστασης της.

Σύμφωνα με τα πορίσματα του ECRI 2016, η διατήρηση χειρουργικών εργαλείων μέσα στον ασθενή, συνιστούν μια παγκόσμια απειλή για την υγειονομική περίθαλψη, αφού βρίσκονται στην 8η θέση από τη λίστα των 10 κορυφαίων ανησυχιών για την ασφάλεια των ασθενών. Η παρατεταμένη διατήρηση χειρουργικών εργαλείων μέσα στο σώμα του ασθενή, μπορεί να έχει δεκάδες δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία του. Καθοριστικής σημασίας, είναι το είδος του εργαλείου που έχει “ξεχαστεί” μέσα στον ασθενή, καθώς μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τόσο τον πόνο που βιώνει, όσο και άλλα προβλήματα σχετικά με την υγεία του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς έχουν περάσει μήνες ή ακόμη και χρόνια αγνοώντας ότι έχουν ένα ξένο χειρουργικό εργαλείο μέσα στο σώμα τους.

Τι πρέπει να κάνω σε ένα ιατρικό λάθος;

 

Εάν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και ένα εργαλείο αφέθηκε μέσα στο σώμα σας, είναι σημαντικό να ζητήσετε νομικές συμβουλές. Ανάλογα με τις συνθήκες που περιβάλλουν το περιστατικό στην υγεία σας, ενδέχεται να μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση για την κακή ιατρική πρακτική σε βάρος σας. Ο προσδιορισμός της αιτίας είναι ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας διεκδίκησης σας. 

 

Ο Συνήγορος του Ασθενή είναι πάντα δίπλα στα θύματα ιατρικού λάθους και τις οικογένειες τους. Εάν πιστεύετε ότι εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχει υποστεί οποιοαδήποτε μορφής βλάβη, ηθική ή σωματική, εξαιτίας ενός ιατρικού λάθους, είμαστε εδώ να σας ακούσουμε!

 

Επικοινωνήστε σήμερα με το Συνήγορο του Ασθενή στο 211-0121395 ή με email στο info@sta.bcla.com.

 

Με σεβασμό στο λειτούργημα του γιατρού και την προσπάθεια του να το εξασκεί καθημερινά με τα μέσα που διαθέτει, οφείλουμε να διασφαλίζουμε νομικά τον κάθε ασθενή με σκοπό την απρόσκοπτη λειτουργία του ιατρικού συστήματος.

Πιστεύετε ότι η υγεία σας παραμελήθηκε λόγω της πανδημίας;

Μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή μας για οποιαδήποτε απορία σας.

Λ. Συγγρού 262, Αθήνα Τ.Κ 17672

+30 211 012 1395

support@sta.bcla.gr

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας